Do przepisu
Awokado to uniwersalny składnik sałatek. Awokado dobrze komponuje się z mięsem i drobiem, jest przyjazne rybom i owocom morza, nie koliduje z innymi warzywami. Nawiasem mówiąc, awokado może zastąpić jajko w sałatkach – zwróć na to uwagę.
Złożoność: łatwo Kalorie: 377,47 kcal/porcja Porcje: 2 Używany: 16,51 g/27,42 g/16,47PrażenieMarynowanieNa patelniKolacjaSałatkaWalentynkiUrodzinyNa świątecznym stoleRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 2 PORCJEindyk, filet – 280 gPomidory Baku – 200 gsałatka lodowa – 120 gzielona cebula – 40 gzielona kolendra – 16 gawokado – 200 golej słonecznikowy – 40 gpapryka – 8 gpapryczka chili – 4 gcukier – 12 gsól – 4 gziarna czarnego pieprzu – 0,4 glimonka – 120 gsos miodowo-musztardowy – 80 gbiały sezam – 4 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Filet z indyka pokroić na średnie kawałki i marynować w przyprawach przez 30 minut. Następnie smażymy na oleju słonecznikowym na złoty kolor.
Krok 2
Pomidory pokroić w plasterki, awokado w plasterki, sałatę lodową pokroić.
Krok 3
Warzywa i kawałki indyka wymieszać, doprawić sosem miodowo-musztardowym, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Udekoruj danie kolendrą, zieloną cebulą i ziarnami sezamu. Na krawędzi talerza ułóż połówkę limonki.
PRZY OKAZJI
Przepis udostępniony przez Wiktora Apasiewa, szefa kuchni kawiarni-restauracji Rukkola.