Sałatka z grillowanym kurczakiem i orzechami

Do przepisu

Ta sałatka z kurczakiem bardzo przypomina ukochaną przez wielu sałatkę Stolichny. W tej wersji nie ma ziemniaków, za to są orzechy włoskie i dość lekki dressing, który nadaje ton całemu daniu.

Złożoność: łatwo Kalorie: 342,91 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 30 minut Używany: 23,14 g/29,26 g/5,67Grill/grillSałatkaSos sałatkowyMenu dla dzieci23 lutego8 marcaNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocSKŁADNIKI NA 10 PORCJI1 duży ogórek o długich owocach4 średnie cebuleolej roślinny150 g orzechów włoskich1 duży ugotowany grillowany kurczak5 dużych jaj C0sólDo tankowania:1 mała pęczek natki pietruszki100 g majonezu „prowansalskiego”150 g gęstego jogurtu termostatycznegosok i skórka z połowy małej cytrynysólświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Ogórka pokroić w kostkę o grubości 1 cm, obficie doprawić solą i pozostawić do ostygnięcia, aż wszystko inne będzie przygotowane. Na dressing pietruszkę posiekać bardzo drobno, „do oprószenia” i wymieszać wszystkie składniki.

Krok 2

Obierz cebulę i pokrój w bardzo cienkie ćwiartki. Smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor, 15 minut.

Krok 3

Orzechy włoskie posiekaj tak, aby były zarówno duże, jak i małe kawałki. Usuń mięso z kurczaka z kości, usuń skórę i posiekaj mięso.

Krok 4

Jajka ugotować na twardo, ostudzić pod zimną wodą, obrać i pokroić w kostkę.

Krok 5

Kurczaka, jajka, orzechy włoskie i ogórki wymieszać z dressingiem, doprawić solą i pieprzem, odstawić na chwilę i podawać udekorowane orzechami włoskimi.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja