Do przepisu
Ta sałatka z kurczakiem bardzo przypomina ukochaną przez wielu sałatkę Stolichny. W tej wersji nie ma ziemniaków, za to są orzechy włoskie i dość lekki dressing, który nadaje ton całemu daniu.
Złożoność: łatwo Kalorie: 342,91 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 30 minut Używany: 23,14 g/29,26 g/5,67Grill/grillSałatkaSos sałatkowyMenu dla dzieci23 lutego8 marcaNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocSKŁADNIKI NA 10 PORCJI1 duży ogórek o długich owocach4 średnie cebuleolej roślinny150 g orzechów włoskich1 duży ugotowany grillowany kurczak5 dużych jaj C0sólDo tankowania:1 mała pęczek natki pietruszki100 g majonezu „prowansalskiego”150 g gęstego jogurtu termostatycznegosok i skórka z połowy małej cytrynysólświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ogórka pokroić w kostkę o grubości 1 cm, obficie doprawić solą i pozostawić do ostygnięcia, aż wszystko inne będzie przygotowane. Na dressing pietruszkę posiekać bardzo drobno, „do oprószenia” i wymieszać wszystkie składniki.
Krok 2
Obierz cebulę i pokrój w bardzo cienkie ćwiartki. Smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor, 15 minut.
Krok 3
Orzechy włoskie posiekaj tak, aby były zarówno duże, jak i małe kawałki. Usuń mięso z kurczaka z kości, usuń skórę i posiekaj mięso.
Krok 4
Jajka ugotować na twardo, ostudzić pod zimną wodą, obrać i pokroić w kostkę.
Krok 5
Kurczaka, jajka, orzechy włoskie i ogórki wymieszać z dressingiem, doprawić solą i pieprzem, odstawić na chwilę i podawać udekorowane orzechami włoskimi.