Sałatka z cukinii marynowana w słodkiej papryce
gastronomia 4 września 20094,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 1523,00 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 26,70 g/8,20 g/325,50MarynowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJEsłodka papryka – 3 szt.cebula – 1 szt.kostki lodu – 15-20 szt.cukinia – 2 kgczosnek – 3 ząbkisól – 100 gNa marynatę:woda – 500 mlocet 6% – 250 mlcukier – 200 gsuchy estragon – 1,5 łyżki. l.musztarda sucha – 1,5 łyżki. l.szafran – szczypta Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cukinię i paprykę myjemy. Cukinię pokroić w koła. Paprykę wydrążyć i pokroić w pierścienie. Obierz cebulę i pokrój w pierścienie. Obierz i posiekaj czosnek. Przygotowane warzywa włóż do dużej miski. Dodaj sól i kostki lodu. Pozwól parzyć przez 3 godziny.
Krok 2
Po 3 godzinach odlej wodę z miski. Warzywa układamy warstwami w słoiku.
Krok 3
W rondelku wymieszaj wodę, ocet, cukier, musztardę, estragon i szafran. Doprowadzić do wrzenia. Gorącą marynatą zalej warzywa. Zamknij słoik, poczekaj, aż ostygnie i przenieś w chłodne miejsce.