Sałatka z cukinii i ogórków

Sałatka z cukinii i ogórków

gastronomia 23 października 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzSałatka z cukinii i ogórków Do przepisu

Sałatka z cukinii i ogórków, w przeciwieństwie do lwiej części tych zwiniętych na zimę, ma bogaty, świeży smak. A wszystko to dzięki specjalnej metodzie gotowania! Składniki potrawy – cukinia, ogórki, marchew, cebula i papryka – sieka się, uzupełnia octem, olejem roślinnym i przyprawami, a następnie „odpoczywa” przez kilka godzin, aktywnie uwalniając sok. Ale oczywiście nie będzie to możliwe bez obróbki cieplnej! To prawda, że ​​​​w tym przypadku mówimy o sterylizacji sałatki w słoikach. Zajmie to około 15 minut, po czym słoiki zostaną zwinięte i wysłane do przechowywania. Proste, jak wszystko genialne.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 198,25 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 2 godziny Używany: 2,55 g/10,23 g/23,52SałatkaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIcukinia – 600 gświeże ogórki – 500 gcebula – 300 gmarchewka – 450 gsłodka papryka – 300 gczosnek – 4 ząbkikoperek – 20 gnatka pietruszki – 20 gcukier – 100 gsól – 120 gKoreańska przyprawa marchewkowa – 1 łyżka. l.świeżo zmielony czarny pieprz – 1/2 łyżeczki.olej roślinny – 100 mlocet stołowy – 85 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki na sałatkę. Cukinię umyć i osuszyć. Odetnij końcówki i pokrój najpierw w talerze, a następnie w paski. Przełożyć do dużej, szerokiej i głębokiej miski.

Krok 2

Umyj świeże ogórki na sałatkę i odetnij końcówki. Przekrój wzdłuż na pół, a następnie w cienkie plasterki. Dodaj do miski z cukinią. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.

Krok 3

Obierz, umyj i posiekaj marchewki za pomocą koreańskiej tarki do marchwi. Paprykę słodką do sałatki umyj, osusz i przekrój na połówki. Usuń nasiona i błony. Miąższ pokroić w paski.

Krok 4

Obierz czosnek i zetrzyj go na średniej tarce. Koperek i natkę pietruszki do sałatki umyć i dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Drobno posiekaj. Włóż do miski z cebulą, marchewką i czosnkiem.

Krok 5

Dodać cukier, sól, koreańską przyprawę marchewkową, pieprz, olej roślinny i ocet. Dokładnie wymieszaj. Pozostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Mieszaj składniki sałatki co 20 minut.

Krok 6

Przygotowane warzywa umieszczamy w suchych, wysterylizowanych słoikach przez specjalny szeroki lejek, mocno zaciskając. Wlej pozostały sok z miski na górę.

Krok 7

Połóż czysty ręcznik na dnie dużego rondla. Umieść w nim słoiki z sałatką i przykryj wysterylizowanymi pokrywkami. Wlać wodę do garnka tak, aby sięgała „ramion” puszek.

Krok 8

Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Sterylizować przez około 15 minut. Zwiń słoiki z sałatką, odwróć je na złożony ręcznik i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

UWAGA DO GOSPODARKI

Do tej sałatki z cukinii i ogórków można dodać 2-3 mocne pomidory średniej wielkości (odpowiednie są na przykład pomidory śliwkowe). Należy je pokroić w cienkie plasterki, połączyć z resztą składników i następnie ugotować zgodnie z przepisem.

PRZY OKAZJI

Sałatki z cukinii i ogórków nie trzeba przechowywać w lodówce. Słoiczki z tym preparatem można bez problemu zostawić w suchym i ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja