Sałatka z cukinii i kapusty na zimę
Nina Borysowa 30 października 2024 r0 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Sałatkę z cukinii i kapusty na zimę przygotowuje się bardzo prosto – przygotowane warzywa duszą się długo w kotle lub w rondlu z grubym dnem – w tym czasie smak warzyw zostaje zharmonizowany i zrównoważony. Następnie sałatkę umieszcza się w przygotowanych sterylizowanych słoikach, po czym hermetycznie zamyka. Przepis krok po kroku szczegółowo opisuje wszystkie etapy przygotowania tej wspaniałej zimnej przekąski, która pomoże Ci nie raz w zimnych porach roku, kiedy sezon na świeże warzywa już dawno się skończył. Sałatka z cukinii i kapusty doskonale uzupełni niemal każde gorące danie z mięsa, drobiu czy ryby.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 635,87 kcal/porcję Porcje: 3 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 20 minut Używany: 8,77 g/41,11 g/56,29KonserwowanieKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmPost / Potrawy wielkopostneSKŁADNIKI NA 3 PORCJE–3Porcje+Cukinia 1 kgBiała kapusta 500 grPomidor (pomidor) 300 grMarchew 2 szt.Cebula 2 szt.Czosnek 1 sztukaRafinowany olej roślinny 120 mlOcet stołowy 9% 3 łyżkiGranulowany cukier 2 łyżkiSól 1 łyżka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj warzywa. Cukinię obierz ze skórki i nasion. Miąższ pokroić w kostkę o boku 1-1,5 cm. Posiekać kapustę białą. Marchewkę pokroić w paski lub posiekać na grubej tarce.
Sałatka z cukinii i kapusty na zimę ()
Krok 2
Cebulę pokroić w półpierścienie lub małe kostki. Czosnek obieramy, ząbki przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy nożem. Pomidory drobno posiekać i przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmielić na gładką masę za pomocą blendera zanurzeniowego.
Sałatka z cukinii i kapusty na zimę ()
Krok 3
Wlać rafinowany olej roślinny do rondla o grubym dnie o pojemności co najmniej 4 litrów i podgrzewać na średnim ogniu przez 1 minutę. Dodaj cebulę i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie przezroczysta, często mieszając szpatułką, 5 minut.
Sałatka z cukinii i kapusty na zimę ()
Krok 4
Na patelnię dodaj kapustę i marchewkę, wymieszaj i smaż przez 5 minut. Dodać pokrojoną cukinię, pokrojone pomidory i czosnek. Doprawić cukrem i solą.
Sałatka z cukinii i kapusty na zimę ()
Krok 5
Na patelnię wlej 120 ml gorącej wody i delikatnie wymieszaj warzywa. Przykryj patelnię pokrywką i zmniejsz ogień do małego. Gotuj sałatkę przez 35 minut.
Sałatka z cukinii i kapusty na zimę ()
Krok 6
Mieszaj warzywa szpatułką co 10-15 minut, unikając przypalenia. Jeśli to konieczne, wlej kolejne 3 łyżki. l. woda. Spróbuj sałatki i dostosuj do smaku, jeśli to konieczne, dodając soli lub cukru.
Sałatka z cukinii i kapusty na zimę ()
Krok 7
W czasie duszenia warzyw przygotuj słoiki. Słoiki dokładnie umyj i włóż do dużego, szerokiego rondla. Wlać wodę, jej poziom powinien sięgać połowy słoików. Postaw patelnię na ogniu i sterylizuj przez 15-20 minut.
Sałatka z cukinii i kapusty na zimę ()
Krok 8
Ostrożnie wyjmij gorące słoiki z wody i umieść je do góry nogami na ręczniku kuchennym, aby wyschły. Umyte pokrywki włożyć do pojemnika z wrzącą wodą i pozostawić na 20 minut.
Sałatka z cukinii i kapusty na zimę ()
Krok 9
Gdy warzywa będą gotowe, wlej ocet na patelnię i ponownie zamieszaj. Ostrożnie włóż gorącą sałatkę do przygotowanych słoików, wypełniając je po ramiona. Szczelnie zamknij słoiki suchymi pokrywkami.
Sałatka z cukinii i kapusty na zimę ()
Krok 10
Odwróć słoiki z surówką coleslaw do góry nogami i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Po całkowitym ostygnięciu sałatki umieść słoiki w chłodnym miejscu do przechowywania na zimę.
Sałatka z cukinii i kapusty na zimę ()
UWAGA DO GOSPODARKI
Młodej cukinii nie trzeba obierać ani usuwać nasion. Pomidory można zastąpić naturalnym przecierem pomidorowym. Do przygotowania sałatki na zimę lepiej wybierać główki kapusty, które są gęste i mocne, z jasnymi górnymi liśćmi.
PRZY OKAZJI
Słoiki możesz sterylizować w dowolny dogodny dla Ciebie sposób – zagotuj w dużej ilości wody, przechowuj w nagrzanym piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Wstępnie umyj pokrywki słoików płynem do mycia naczyń i sodą, a następnie włóż je do wrzącej wody na 20-30 minut.