Sałatka z cukinii
Elena Moishuk 22 sierpnia 2016 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Pyszna sałatka z cukinii, bardzo podobna do kiszonej kapusty. Przygotowane w powolnej kuchence.
Złożoność: przeciętny Porcje: 1MulticookerGotowaniePustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘobrana marchewka 250 gobrana cukinia 1,5 kgcebula 250 grgłówka czosnku 1 szt.ocet 6% 0,5 filiżankiolej roślinny 0,5 szklanki(-ów)cukier 0,5 szklanki(-ów)sól 1,5 łyżki. l.mielona ostra papryka do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Zetrzeć cukinię i marchewkę do sałatek koreańskich.
Krok 2
Dodać drobno posiekaną cebulę.
Krok 3
Następnie wyciśnij czosnek przez praskę lub drobno posiekaj. Dodać cukier, sól, ocet i olej. W razie potrzeby ostra papryka.
Krok 4
Mieszamy i odstawiamy na 2,5-3 godziny.
Krok 5
Podczas gdy sałatka się zaparza, wysterylizuj słoiki i pokrywki w trybie „Para”. Z tej ilości produktów otrzymasz 2,4 – 2,5 litra sałatki.
Krok 6
Minęło 2,5 godziny, sałatka została naparzona i dała sok. Wymieszaj ponownie.
Krok 7
Sałatkę przełożyć do słoików i przykryć pokrywkami (nie zakręcać!).
Krok 8
Połóż matę silikonową lub serwetkę materiałową na dnie miski multicookera. Do słoików wkładamy sałatkę, zalewamy wodą nie wyżej niż wieszak.
Krok 9
Sterylizuj przy użyciu programu „Multi-cook” przez 10 minut. Ustaw temperaturę na podstawie mocy multicookera. Mam teraz model o małej mocy, ustawiłem go na 110 stopni, w modelach o dobrej mocy – wystarczy 95 stopni.
Krok 10
Wyjmujemy słoiki z sałatką, zakręcamy pokrywkę, odwracamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 11
To wszystko, sałatka jest gotowa! Miłych przygotowań!