Sałatka z chrupiącym łososiem i sosem sezamowym
gastronomia 05 września 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Aby łosoś był chrupiący, należy go dodać do sałatki zaraz po usmażeniu i bezpośrednio przed podaniem.
Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzinaZamrażanieChłodzenieKuchnia indyjskaKolacjaKolacjaSałatkaWegetarianizm: pescetarianizmWegetarianizmUrodzinySKŁADNIKI NA 6 PORCJI300 g mieszanki gęstych liści sałaty3 dojrzałe awokado100 g pasty sezamowej tahini lub sezamowego urbechu100 g jogurtu naturalnego bez dodatków100 g majonezu „prowansalskiego”1 łyżka. l. sos rybnySos chili sriracha, opcjonalnieNa chrupiącego łososia:600 g filetu z łososia bez skóry1 największe jajko SV90 g mąki + trochę więcej do podsypania0,5 łyżeczki curry w proszku2–3 kostki lodusól, świeżo zmielony czarny pieprz1 litr oleju roślinnego do głębokiego smażenia Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Na dressing wymieszaj jogurt, majonez i pastę sezamową na gładką masę. W razie potrzeby dodaj sos rybny i ostry sos chili. Sos rozlać do miseczek i przechowywać w lodówce do momentu podania.
Krok 2
Aby przygotować chrupiące ciasto z łososiem, do miski wlej 200 ml zimnej wody i włóż do zamrażarki na 30-40 minut. przed gotowaniem. Rybę pokroić w plastry o grubości 2 cm, dodać sól i pieprz.
Krok 3
Wyjmij wodę z ciasta z zamrażarki i dodaj do niej lekko ubite jajko. Dodać mąkę i curry, wymieszać pałeczkami lub widelcem – ale tylko trochę. W cieście powinno pozostać trochę grudek. Dodaj kostki lodu.
Krok 4
Kawałki łososia oprószamy mąką, nadmiar strzepujemy, całość zanurzamy w cieście, nadmiar strzepujemy i smażymy na oleju na złoty kolor. Gotowe kawałki przełożyć na sito, aby odsączyć nadmiar oleju.
Krok 5
Następnie działaj szybko. Awokado obrać, pokroić w plasterki, wymieszać z liśćmi sałaty i ułożyć na talerzach. Na sałatce ułóż gorące kawałki grillowanego łososia i osobno podawaj dressing.