Sałatka z bakłażana i marchewki na zimę
Tatiana Neblandinka 20 września 2023 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Sałatkę z bakłażana i marchewki na zimę zdecydowanie warto przygotować, jeśli lubisz nietypowe marynaty warzywne. I tak właśnie jest, gdy połączenie składników jest tak harmonijne, że po prostu nie da się obok niego przejść obojętnie! Sałatka składa się ze smażonych bakłażanów, startej marchewki z czosnkiem i cebulą, które układa się w słoikach i zalewa pikantną marynatą z octem. Następnie przedmiot jest sterylizowany i zwijany. Przepis jest prosty i przejrzysty, a wynik jest przewidywalny. Spróbuj!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 3945,02 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 30 minut Używany: 33,35 g/287,37 g/299,93KonserwowanieKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJImłode bakłażany – 1,5 kgolej roślinny – 300-400 mlmarchewka – 500 gczosnek – 1 duża główkacebula – 400 gwoda pitna – 1 lsól – 1 łyżka. l.cukier – 140 gliść laurowy – 2 szt.pieprz czarny – 5 szt.groszek ziele angielskie – 5 szt.goździki – 2 szt.ocet stołowy (9%) – 4 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj słoiki i pokrywki na bakłażany. Umyj je sodą oczyszczoną lub odtłuszczaczem, a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Pozwól mu wyschnąć.
Krok 2
W rondlu rozgrzej odrobinę oleju roślinnego. Smażyć w nim plastry bakłażana partiami po obu stronach. Ułożyć na metalowej kratce, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 3
Marchewkę na sałatkę obierz, umyj i zetrzyj na grubej tarce do miski. Główkę czosnku podziel na ząbki i obierz każdy z nich. Posiekaj drobno. Wymieszaj startą marchewkę.
Krok 4
Cebule obierz i przekrój na połówki. Każdy pokroić w cienkie półpierścienie. Przełożyć do osobnej małej miski. Pozostaw do użycia.
Krok 5
Przygotuj marynatę do sałatki. Na patelnię wlej wodę pitną. Dodać sól, cukier i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez 3 minuty. Pozostawić na 10 minut, następnie przecedzić do czystej kadzi.
Krok 6
Przygotowane produkty układamy warstwami w słoikach: najpierw bakłażany, następnie marchewkę z czosnkiem, następnie posiekaną cebulę. Warzywa lekko dociskamy łyżką.
Krok 7
Doprowadź bazę marynaty do wrzenia w rondlu. Wlać ocet stołowy i wymieszać. Zdjąć z ognia. Marynatą zalać bakłażany, marchewkę i cebulę w słoikach. Przykryj pokrywkami.
Krok 8
Na dużym ogniu postaw duży rondelek wypełniony mniej więcej do połowy wodą. Doprowadzić do wrzenia. Połóż stary ręcznik na dnie. Ostrożnie włóż słoiki z sałatą na patelnię.
Krok 9
Woda powinna sięgać mniej więcej do „ramion” puszek. Ponownie zagotuj na średnim ogniu. Sterylizuj słoiki z sałatką przez 15–20 minut. Zwiń i przewróć na złożony ręcznik. Pozwól ostygnąć.
PRZYDATNE RADY
Sałatka z bakłażana i marchwi dobrze przechowuje się przez całą zimę w suchym, ciemnym miejscu (na przykład w spiżarni). Do tego przygotowania lodówka jest całkowicie opcjonalna.
PRZY OKAZJI
Sałatkę z bakłażana i marchwi można uzupełnić słodką papryką: okaże się bardzo smaczna. Dla wskazanej ilości składników wystarczy 300 g. Ilość marchewek w tym przypadku można zmniejszyć o połowę.