Sałatka z awokado, truskawkami i grzankami z polenty

Do przepisu

Ta lekka, bardzo świeża sałatka przypomina wspomnienie lata: jasne letnie kolory, aromat i smak. Każdemu spodoba się małe, niemal włoskie „lato” na zimowym świątecznym stole.

Złożoność: łatwo Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzinaKolacjaToastSałatkaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmUrodzinyKarnawałNowy RokSzybkoBoże NarodzenieBufetSKŁADNIKI NA 8 PORCJI3 bardzo dojrzałe awokado400 g truskawek6–8 chrupiących ogórków3 gałązki mięty50 g prażonych orzeszków piniowych5 łyżek l. oliwa z oliwek2 łyżki l. ocet balsamicznysól, świeżo zmielony czarny pieprzDo grzanek:100 g płatków na drobno zmieloną polentę500 ml bulionu warzywnego lub wody3 ząbki czosnkuoliwa z oliwek1 łyżeczka suszone mieszanki ziół włoskich Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Na grzanki rozgnieć, obierz i posiekaj czosnek. Rozdrobnić w moździerzu razem z suszonymi ziołami oraz dużą szczyptą soli i pieprzu.

Krok 2

Bulion lub wodę wlać do dużego rondla o grubym dnie i doprowadzić do wrzenia. Ciągle mieszając, cienkim strumieniem dodawać grys kukurydziany. Dodajemy masę z zaprawy i gotujemy, cały czas mieszając, aż otrzymamy dość gęstą, jednorodną owsiankę, która będzie odchodzić od brzegów patelni.

Krok 3

Polentę ułożyć na blaszce wyłożonej folią lub pergaminem, wygładzić i ostudzić. Następnie pokroić w trójkąty, polać olejem i smażyć na patelni lub w piekarniku na złoty kolor.

Krok 4

Usuń łodygi z truskawek i pokrój jagody na 2–6 części, w zależności od wielkości. Ogórki pokroić w plasterki.

Krok 5

Usuń liście mięty z gałązek, ułóż je jeden na drugim, zwiń w rulon i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Awokado pokroić w schludne plasterki.

Krok 6

Oliwę wymieszaj z octem, solą i pieprzem. Wymieszaj awokado, ogórki, truskawki i rukolę, dopraw, wyłóż na talerz, posyp grzankami, posyp orzechami. Podawaj natychmiast

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja