Sałatka witaminowa z kapusty i marchwi

Sałatka witaminowa z kapusty i marchwi

Olga Wołodina 24 października 2023 r4.40(5)Dodaj do ulubionychUdziałSałatka witaminowa Do przepisu

Kapusta i marchewka to wspaniały tandem gastronomiczny do każdego dania warzywnego. Sałatka witaminowa z kapustą i marchewką według tego przepisu, w odróżnieniu od zwykłej sałatki, przeznaczona jest do długotrwałego przechowywania. Przygotowuje się ją równie prosto jak zwykłą sałatkę. Można go podawać na stole jako samodzielną przekąskę lub wykorzystać do przygotowania innych dań, jako dodatek. Na przykład do duszenia (duszona kapusta kiszona lub kiszona okazuje się bardzo smaczna), do gotowania zup, kapuśniaku. Sałatka ta doskonale sprawdza się nawet jako nadzienie do ciast. Uniwersalny preparat na każdą okazję.

Złożoność: łatwo Kalorie: 83,78 kcal/porcję Porcje: 20 Gotowanie: 10 minut Dodać. czas: 50 minut Używany: 1,30 g/4,81 g/8,50Bez obróbki cieplnejKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 20 PORCJIkapusta biała – 1 kgsłodka papryka – 200 gmarchewki – 200 gcebula – 200 gsól – 1 łyżeczka.cukier – 3 łyżki. l.ocet 9% – 100 mlolej roślinny – 100 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Aby przygotować sałatkę witaminową z kapusty i marchwi, przygotuj składniki. Główkę kapusty myjemy i lekko osuszamy na ręcznikach papierowych. Kapustę pokroić w cienkie paski.

Krok 2

Marchew dokładnie opłucz, aby nie pozostała na nich ziemia (można je przetrzeć szczoteczką), lekko osusz na ręcznikach papierowych. Obierz i zetrzyj na grubej tarce.

Krok 3

Opłucz słodką paprykę pod bieżącą wodą i pozostaw do lekkiego wyschnięcia. Następnie pokroić w dowolny kształt – małe plasterki lub małe półpierścienie.

Krok 4

Obierz cebulę i opłucz. Paprykę pokroić w taki sam sposób, jak lubisz – na małe kawałki lub cienkie półpierścienie.

Krok 5

Kapustę przekładamy do miski, delikatnie ugniatamy rękoma, aby stała się bardziej miękka i puściła sok. Dodaj pozostałe warzywa, sól, cukier, ocet, olej roślinny. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 6

Sałatkę witaminową przełóż do słoika, szczelnie zaciśnij i odstaw na 3 dni w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia. Następnie przechowuj sałatkę w lodówce lub zimnej spiżarni, przykrywając słoiki pokrywką.

UWAGA DO GOSPODARKI

Wszystkie składniki przepisu są przeznaczone na jeden 3-litrowy słoik. Możesz jednak zmieniać ich liczbę w zależności od warunków i preferencji.

PRZY OKAZJI

Należy pamiętać, że sałatka witaminowa z kapusty i marchwi ma ograniczony okres przydatności do spożycia. Zaleca się przechowywać go nawet w lodówce nie dłużej niż tydzień. Jeśli planujesz używać go do późniejszego gotowania (gotowanie, gulasz), czas przechowywania można nieznacznie wydłużyć.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja