Sałatka wiankowa caprese ze smażonym serem

Do przepisu

Mozzarellę rzadko smaży się jak na przykład suluguni czy ser Halloumi, a już na pewno nie do sałatki Caprese. Ale na cześć święta nic nie stanie nam na przeszkodzie, aby przygotować wyjątkowe Caprese – ze smażonym serem. Pamiętaj, aby ułożyć sałatkę w formie wieńca – będzie bardziej elegancka.

Złożoność: łatwo Kalorie: 448,55 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Używany: 20,56 g/33,79 g/15,41PrażenieKolacjaKolacjaPrzekąskaSałatkaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizm8 marcaWalentynkiKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocBoże NarodzenieRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 4 PORCJI200 g młodego szpinaku1 duży pęczek zielonej bazylii200 g pomidorków koktajlowych3–4 pomidory Baku4 łyżki l. oliwa z oliwek3 łyżki l. krem balsamiczny z figami lub malinamisólświeżo zmielony czarny pieprzDla sera:500 g mini mozzarelli2 jajkamąkapyszne bułki tartesólolej roślinny do głębokiego smażenia Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

W przypadku sera ubij jajka na gładką masę w szerokiej misce lub misce. Do drugiego wlać mąkę, doprawić papryką i solą, do trzeciego krakersy.

Krok 2

Osuszyć mozzarellę na ręcznikach papierowych. Każdą kulkę obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej, dociskając je do powierzchni. Umieścić na tacy.

Krok 3

Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Pomidory Baku pokroić w plasterki o grubości 7–9 mm.

Krok 4

Usuń łodygi z bazylii i wymieszaj liście ze szpinakiem.

Krok 5

Na dressing masło ubić z kremem balsamicznym, wymieszać 1/3 z pomidorkami koktajlowymi; kolejna 1/3 – z liśćmi. Liście ułóż na talerzu w formie wianku, pomiędzy liście rozłóż pomidorki Baku i pomidorki koktajlowe. Sól i pieprz do smaku.

Krok 6

Rozgrzej olej do smażenia do 180°C. Smażyć panierowaną mozzarellę na złoty kolor, odsączyć na ręcznikach papierowych i ułożyć na wianku. Podawać z dressingiem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja