Sałatka Wenecka

Sałatka Wenecka

gastronomia 18 grudnia 2023 r5.00(2)Dodaj do ulubionychUdziałSałatka „Wenecka” Do przepisu

Sałatka Wenecka jest bardzo prosta, ale niezwykle smaczna i lubiana przez niemal każdego. Jednocześnie jego przepis warto przestudiować bardzo dokładnie, ponieważ zawiera subtelności, których lepiej nie lekceważyć. Na przykład ważne jest, aby położyć koreańską marchewkę na ręczniku papierowym, aby pozbyć się oleju i marynaty, które mogą znacznie rozcieńczyć majonez. Kiełbasę i ogórki należy pokroić w bardzo drobną kostkę: dzięki temu składniki lepiej nasiąkną sosem. Na koniec bardzo ważne jest, aby nie zwlekać z podaniem sałatki weneckiej, gdyż danie to smakuje lepiej świeżo przygotowane.

Złożoność: łatwo Kalorie: 302,13 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 20 minut Używany: 12,92 g/22,61 g/11,85SałatkaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIkiełbasa wędzona gotowana – 200 gMarchew koreańska – 170 gkukurydza konserwowa – 220 gświeży ogórek – 150 gser twardy – 100 gnatka pietruszki – 2 gałązkimajonez – 60 gsól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki na sałatkę wenecką. Ugotowaną wędzoną kiełbasę pokroić w krążki o grubości 5 mm, a następnie w drobną kostkę. Przełożyć do dużej miski.

Krok 2

Połóż koreańską marchewkę na kilku warstwach ręczników papierowych, aby wchłonęły nadmiar płynu. Następnie po 5-7 minutach przełożyć na deskę i pokroić na mniejsze kawałki.

Krok 3

Kukurydzę z puszki przełożyć na sito, aby odsączyć płyn. Świeży ogórek umyć, osuszyć i odciąć końcówki. Pokrój w małe kostki.

Krok 4

Zetrzyj twardy ser do sałatek na średniej lub grubej tarce. Natkę pietruszki umyć i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami. Usuń wszystkie twarde łodygi. Drobno posiekaj warzywa.

Krok 5

Do miski z kiełbasą dodaj koreańską marchewkę, kukurydzę konserwową, świeży ogórek i twardy ser. Sól i pieprz do smaku. Dodać majonez i dokładnie wymieszać.

Krok 6

Przygotowaną sałatkę wenecką włóż do salaterki. Udekoruj według uznania i podawaj od razu, w przeciwnym razie świeże ogórki puszczą sok i smak potrawy stanie się mniej bogaty.

UWAGA DO GOSPODARKI

Smak sałatki weneckiej stanie się bardziej pikantny, jeśli dodamy do niej kiełbasę z pieprzem (np. chorizo) lub niezbyt suchą wędzoną kiełbasę. Wypróbuj różne opcje i wybierz tę, która najbardziej Ci odpowiada.

PRZY OKAZJI

Jeśli chcesz, aby sałatka wenecka była bardziej sycąca, dodaj do niej jajka na twardo. Wystarczą dwa egzemplarze średniej wielkości.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja