Sałatka Uwaga, wódka!
gastronomia 23 października 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz Do przepisu
Sałatka „Uważaj, wódka!” Nie przez przypadek otrzymał taką nazwę: jest naprawdę idealny jako przekąska do tego mocnego napoju. Ale nawet jeśli pominiemy agendę alkoholową, warto zwrócić uwagę na wspaniały smak i przyjemną chrupiącą konsystencję dania. Zgodnie z przepisem składniki sałatki (kapusta, ogórki, papryka, marchew, pomidory i cebula) pokroić w paski, przełożyć do rondla, poddać szybkiej obróbce cieplnej, a następnie wraz z wypuszczonym sokiem wrzucić do słoików, które natychmiast uszczelnione. Efektem jest pyszny preparat warzywny na zimę, który doskonale przechowuje się dzięki dodatkowi octu stołowego i niewielkiej ilości soli.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 157,92 kcal/porcję Porcje: 24 Gotowanie: 40 minut Używany: 3,09 g/8,46 g/17,14SałatkaSKŁADNIKI NA 24 PORCJIświeże ogórki – 1 kgkapusta biała – 1 kgmarchew – 1 kgcebula – 800 gpomidory – 1 kgsłodka papryka – 1 kgsól – 50 gcukier – 90 golej roślinny – 200 mlocet stołowy (9%) – 150 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na sałatkę z wódką Beware. Umyj świeże ogórki i odetnij końcówki. Każdy owoc przekrój na pół, a następnie pokrój w paski. Przełożyć do dużego rondla.
Krok 2
Posiekaj kapustę cienko. Dodać na patelnię z ogórkami. Obierz i umyj marchewki. Zetrzyj na zwykłej grubej tarce lub specjalnej do koreańskiej marchwi. Przełożyć na patelnię z ogórkami.
Krok 3
Cebulę do sałatki obierz, przekrój na pół, a następnie pokrój w półpierścienie. Pomidory umyć, osuszyć i usunąć podstawy z łodyg. Owoce pokroić w cienkie plasterki i wraz z cebulą ułożyć na patelni z innymi warzywami.
Krok 4
Paprykę słodką do sałatki umyj, osusz i przekrój na połówki. Usuń nasiona i błony. Miąższ pokroić w paski. Przełożyć na patelnię z warzywami.
Krok 5
Dodaj sól i cukier. Zamieszać. Wlać olej roślinny i ocet stołowy. Ponownie dokładnie wymieszaj i postaw na dużym ogniu. Szybko doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.
Krok 6
Przygotuj słoiki i pokrywki na sałatkę. Umyj je środkiem odtłuszczającym, a następnie wysterylizuj parą lub w piekarniku. Odwróć na ręczniki papierowe.
Krok 7
Ułóż sałatkę „Uważaj, wódka!” do gorących, wysterylizowanych słoików i natychmiast zwiń pokrywki. Wyłożyć na podwójnie złożony ręcznik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
UWAGA DO GOSPODARKI
W sałatce „Uwaga, wódka!” Można dodać posiekane ząbki czosnku (2-3 sztuki) i odrobinę ostrej papryczki chili: danie stanie się jeszcze bardziej aromatyczne i bogate.
PRZY OKAZJI
W sałatce „Uwaga, wódka!” dodaje się niewielką ilość cukru, co równoważąc sól i kwaśność octu, sprawia, że smak potrawy jest niezwykle harmonijny.