Sałatka ukraińska
Natalia Stasenko 11 września 20105,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział13Komentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 5 Gotowanie: 2 godziny 30 minutKuchnia ukraińskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 5 PORCJIsól – 40 gziarna pieprzu – 20 groszkówolej roślinny – 0,5 lmarchewka – 500 gCebula bułgarska (mała) – 500 g słodka papryka (dowolny kolor) – 1,5 kgpomidory – 1,5 kgcukier – 80 gocet 9% – 250 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wszystkie warzywa pokroić w półpierścienie, cebulę w krążki, słodką paprykę w paski. Marchewkę posiekaj (po koreańsku). Wszystko włożyć do dużej miski, dodać ocet, cukier, sól i olej. Delikatnie wymieszaj i przełóż sałatkę do litrowych słoików, do każdego słoiczka dodając po 4 ziarna pieprzu. Pozostaw do sterylizacji na 1 godzinę, a następnie zwiń. Odwróć do góry nogami i przykryj, aż ostygnie.