Sałatka Turshiya z dynią na zimę

Sałatka Turshiya z dynią na zimę

Olga Siutkina 13 lipca 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzSałatka Turshiya z dynią na zimę Do przepisu

„Turshiya” („turshi”, „torshi”) to różnorodna sałatka warzywna, tradycyjne danie wielu kuchni Bliskiego Wschodu i Bałkanów. Zestaw warzyw może być bardzo różny. A dynia zaprzyjaźnia się z prawie wszystkimi warzywami, które dojrzewają w tym samym czasie, co w sezonie.

Na ten przepis natknęłam się w Bułgarii i moim zdaniem jest najlepszy. Sałatkę przygotowuje się bez wody: warzywa puszczają wystarczającą ilość płynu, aby całkowicie się w niej zanurzyć. Sałatkę Turshiya można zjeść następnego dnia, a po dwóch, trzech staje się jeszcze smaczniejsza. Można go przechowywać w lodówce do 2 miesięcy, można też zwinąć go w słoiki i pasteryzować. Jednak w tym przypadku, choć trochę, chrupkość warzyw nadal zostanie utracona.

Złożoność: łatwo Kalorie: 508,81 kcal/porcja Porcje: 7 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 2 godziny Używany: 4,84 g/26,86 g/61,25SałatkaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 7 PORCJI500 g dyni500 g świeżych ogórków500 g kalafiora (można zastąpić białą kapustą lub dać 50/50)500 g papryki500 g marchewki½ pęczka pietruszki½ pęczka koperku100 gramów soli300 g cukru375 ml octu jabłkowego lub winnego200 ml oleju słonecznikowegodo smaku i pragnienia można dodać strąk ostrej papryczki chili Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Sterylizuj słoiki.

Krok 2

Przygotuj wszystkie warzywa – umyj, osusz, odetnij łodygi, szypułki, usuń nasiona z papryki.

Krok 3

Warzywa pokroić w małe kostki mniej więcej tej samej wielkości.

Krok 4

Koperek i natkę pietruszki umyj i osusz.

Krok 5

Wszystkie warzywa i sałatę umieść w dużej misce.

Krok 6

Przygotuj marynatę. Rozpuść cukier i sól w ciepłej wodzie, dodaj ocet i olej. Zamieszać.

Krok 7

Warzywa zalewamy ciepłą marynatą, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Wymieszaj kilka razy.

Krok 8

Sałatkę Turshia z dynią przełożyć do słoików i pasteryzować. Na litrowy słoik – 20 minut, na półlitrowy słoik wystarczy 10–12 minut.

UWAGA DO GOSPODARKI

Aby warzywa marynowały się w tym samym czasie, lepiej pokroić je na kawałki tej samej wielkości.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja