Sałatka Turshiya z dynią na zimę
Olga Siutkina 13 lipca 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
„Turshiya” („turshi”, „torshi”) to różnorodna sałatka warzywna, tradycyjne danie wielu kuchni Bliskiego Wschodu i Bałkanów. Zestaw warzyw może być bardzo różny. A dynia zaprzyjaźnia się z prawie wszystkimi warzywami, które dojrzewają w tym samym czasie, co w sezonie.
Na ten przepis natknęłam się w Bułgarii i moim zdaniem jest najlepszy. Sałatkę przygotowuje się bez wody: warzywa puszczają wystarczającą ilość płynu, aby całkowicie się w niej zanurzyć. Sałatkę Turshiya można zjeść następnego dnia, a po dwóch, trzech staje się jeszcze smaczniejsza. Można go przechowywać w lodówce do 2 miesięcy, można też zwinąć go w słoiki i pasteryzować. Jednak w tym przypadku, choć trochę, chrupkość warzyw nadal zostanie utracona.
Złożoność: łatwo Kalorie: 508,81 kcal/porcja Porcje: 7 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 2 godziny Używany: 4,84 g/26,86 g/61,25SałatkaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 7 PORCJI500 g dyni500 g świeżych ogórków500 g kalafiora (można zastąpić białą kapustą lub dać 50/50)500 g papryki500 g marchewki½ pęczka pietruszki½ pęczka koperku100 gramów soli300 g cukru375 ml octu jabłkowego lub winnego200 ml oleju słonecznikowegodo smaku i pragnienia można dodać strąk ostrej papryczki chili Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Sterylizuj słoiki.
Krok 2
Przygotuj wszystkie warzywa – umyj, osusz, odetnij łodygi, szypułki, usuń nasiona z papryki.
Krok 3
Warzywa pokroić w małe kostki mniej więcej tej samej wielkości.
Krok 4
Koperek i natkę pietruszki umyj i osusz.
Krok 5
Wszystkie warzywa i sałatę umieść w dużej misce.
Krok 6
Przygotuj marynatę. Rozpuść cukier i sól w ciepłej wodzie, dodaj ocet i olej. Zamieszać.
Krok 7
Warzywa zalewamy ciepłą marynatą, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Wymieszaj kilka razy.
Krok 8
Sałatkę Turshia z dynią przełożyć do słoików i pasteryzować. Na litrowy słoik – 20 minut, na półlitrowy słoik wystarczy 10–12 minut.
UWAGA DO GOSPODARKI
Aby warzywa marynowały się w tym samym czasie, lepiej pokroić je na kawałki tej samej wielkości.