Sałatka Smoka
gastronomia 11 grudnia 2023 r(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Sałatka Smok zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Ten projekt nie jest dziełem przypadku, ponieważ nadchodzi rok zielonego smoka drzewa. Zgodnie z chińską tradycją małego smoka uspokajamy owocami morza, kukurydzą i ryżem. W razie potrzeby koktajl z owoców morza można zastąpić paluszkami krabowymi, lekko soloną rybą, a nawet kurczakiem lub indykiem. Wszystko to pasuje do kiwi.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 134,57 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Używany: 8,81 g/4,90 g/12,87SałatkaSKŁADNIKI NA 6 PORCJIkoktajl morski (w zalewie) – 200 gkukurydza konserwowa – 200 ggotowany ryż – 200 gJajka na twardo C0 – 4 sztogórekmajonez – do smakusólświeżo zmielony czarny pieprzDo dekoracji:kiwi – 3 szt.liście sałaty – 2 szt.ogórek – 1 sztukaoliwkiczerwona papryka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Odcedź koktajl z owoców morza na durszlaku, aby pozbyć się solanki i pokrój go na małe kawałki. Jajka pokroić w kostkę (pozostawiając połowę białka nietkniętą). Z ogórka usuń środek wraz z nasionami i również pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
Umieść kukurydzę na durszlaku i spuść płyn. W dużej misce wymieszaj koktajl z owoców morza, kukurydzę, ryż, jajka, ogórek. Sól, pieprz i dopraw sałatkę majonezem.
Krok 3
Na dużym płaskim naczyniu uformuj z sałaty ciało smoka. Kiwi obierz i pokrój w cienkie połówki kółek, nakładając się na siebie, tworząc smocze łuski. Zrób skrzydełka z liści sałaty. Z ogórka wytnij trójkąty na „grzbiet” i kilka zaokrąglonych pasków na „uszy”.
Krok 4
Z białek i oliwek wytnij dwa kółka na oczy. Zrób nos z trójkąta słodkiej papryki. Z części oliwek – „szpony” smoka. Zakończ składanie figurki i włóż sałatkę do lodówki na co najmniej 30 minut.
UWAGA DO GOSPODARKI
Do sałatki Dragon można użyć mrożonego koktajlu morskiego. W takim przypadku należy wcześniej ostrożnie rozmrozić go w lodówce.
PRZY OKAZJI
Z kapusty pekińskiej można zrobić skrzydełka smoka. Lepiej trzyma swój kształt i dłużej zachowuje świeżość.