Sałatka Smoka

Sałatka Smoka

gastronomia 11 grudnia 2023 r5.00(2)Dodaj do ulubionychUdziałSałatka Smoka Do przepisu

Sałatka ze smokiem wprowadzi świąteczny nastrój zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jako podstawę figurki smoka możesz użyć różnych ulubionych sałatek, ale istnieje kilka niuansów. Po pierwsze, wszystkie składniki muszą być bardzo drobno posiekane. Po drugie, użyj składników, które pozwolą sałatce zachować swój kształt: tarty ser, duża ilość gotowanych żółtek, gotowane ziemniaki. I po trzecie, jeśli używasz ogórków lub pomidorów, usuń z nich części z nasionami, aby w sałatce pojawił się nadmiar płynu i nie „unosił się”.

Złożoność: przeciętny Porcje: 6 Gotowanie: 2 godzinySałatkaSKŁADNIKI NA 6 PORCJIszynka – 250 gmarynowane grzyby miodowe – 100 gziemniaki (duże) – 3 szt.jajka – 6 sztogórek (długi) – 1 szt.czerwona papryka – 1 szt.majonez – 100 goliwkiolej roślinny do głębokiego smażeniaświeżo zmielony czarny pieprzsól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Ziemniaki zetrzeć na tarce koreańskiej lub pokroić w cienkie paski. Namoczyć w zimnej wodzie na 20 minut. Suszyć i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar oleju, a następnie lekko doprawić solą.

Krok 2

Jajka ugotować na twardo, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki miodowe przełożyć na sito, aby odsączyć nadmiar płynu i drobno posiekać. Szynkę i ogórek pokroić w drobną kostkę lub cienkie paski.

Krok 3

Paprykę słodką przekrój wzdłuż na pół (oczyszczając ją z łodygi i nasion), jedną połowę zostaw na „twarz” smoka, z drugiej wytnij przednie nogi i uszy. Pozostałą paprykę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z jajkami, ogórkami, grzybami i szynką. Sól, pieprz i dopraw majonezem.

Krok 4

Na dużym płaskim talerzu sałatkowym uformuj korpus smoka, posyp go ze wszystkich stron paskami ziemniaków. Dodaj twarz, łapy i uszy wykonane ze słodkiej papryki. Oliwki pokrój w kółka na nozdrza i oczy, a także w paski imitujące grzbiet, dokończ montaż smoka. Sałatkę włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

UWAGA DO GOSPODARKI

Do sałatki Dragon można użyć nie tylko marynowanych grzybów miodowych; możesz je zastąpić pieczarkami, grzybami mlecznymi lub innymi pysznymi grzybami w puszkach.

PRZY OKAZJI

Nie wyrzucaj pozostałych papryk i oliwek z dekoracji, można je zamrozić i wykorzystać do przygotowania innych potraw, np. zupy czy gulaszu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja