Sałatka Różne warzywa
gastronomia 23 września 20084,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘsól – w ilości 0,5 łyżki. l. na 1 kg warzywliście wiśni i czarnej porzeczki – garśćjabłka – 3 kgSeler ogonkowy – 1 kgkapusta biała – 5 kgmarchew – 1 kgmała cukinia – 1 kgświeża posiekana natka pietruszki – 1 pęczekW przypadku roztworu konserwującego:cukier (piasek) – 200 gsól – 50 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Marchewkę obierz i pokrój w koła. Łodygi selera umyj i pokrój w paski. Usuń górne liście z główek kapusty. Kapustę pokroić na duże kawałki. Cukinię i jabłka myjemy i grubo siekamy. Umyj warzywa i liście.
Krok 2
Wymieszaj kapustę, marchewkę i seler. Na dnie przygotowanego do fermentacji naczynia ułożyć warstwę kapusty z marchewką i selerem, następnie kilka liści wiśni, czarnej porzeczki i natki pietruszki, posolić.
Krok 3
Na wierzchu ułóż warstwę jabłek i cukinii. Następnie kolejna warstwa kapusty z marchewką i selerem. Dodaj sól do każdej warstwy. Układając w ten sposób naprzemiennie warstwy warzyw, napełnij pojemnik do góry.
Krok 4
Do rondla wlać 1 litr wody, doprowadzić do wrzenia, dodać sól i cukier. Mieszaj, aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą.
Krok 5
Wlać roztwór do warzyw. Umieść pojemnik na palecie.
Krok 6
Przykryj czystą ściereczką i dociśnij wierzch. Po 2-3 dniach przenieś asortyment w chłodne miejsce. Warzywa będą gotowe za 7–10 dni.