Do przepisu
Sałatkę tę można podawać tradycyjnie, wymieszaną w salaterce, ale efektownie prezentuje się w formie quenelli na pieczywie, tostach czy nawet grubych gofrach belgijskich.
Złożoność: łatwo Kalorie: 353,39 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 20 minut Używany: 24,13 g/23,97 g/13,80GotowanieKolacjaPrzekąskaSałatkaWegetarianizm: lakto8 marcaUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 6 PORCJI300 g łososia wędzonego na gorąco75 g czerwonego kawioru250 g gotowanych ziemniaków120 g gotowanej marchewki90 g mrożonego zielonego groszku3 jajka na twardo6 jaj przepiórczychkoperek do dekoracjisólDo tankowania:50 g kwaśnej śmietany 20% tłuszczu50 g twarogu100 g domowego majonezu35 g słodkiego sosu chilli15 g sosu sojowego Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jajka przepiórcze gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 2 minuty. Napełnij zimną wodą. Muszą być ugotowane na miękko.
Krok 2
Blanszuj zielony groszek we wrzącej wodzie przez 40 sekund. Spłucz lodowatą wodą. Ziemniaki, marchewkę i jaja kurze pokroić w kostkę o boku 5 mm.
Krok 3
Do dressingu wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj trochę soli. Dodać do przygotowanych produktów, wymieszać.
Krok 4
Łososia pokroić w płatki. Pokrój większość ryby, pozostawiając kilka dużych kawałków do podania. Wymieszaj posiekaną rybę z mieszanką warzywną. Łyżką uformuj 3 quenelle na porcję. Ułóż je na talerzach, obok nich leżą przekrojone na pół jajka przepiórcze. Udekoruj rybą, drobno posiekanym koperkiem i czerwonym kawiorem.
PRZY OKAZJI
Przepis dostarczony przez Jurija Kowalczuka, szefa kuchni Grupy Firm Pushkarskaya Sloboda, Suzdal.