Do przepisu
Kaczkę najczęściej przygotowuje się na święta. A ta sałatka z wędzoną kaczką Quinoa może nie być wyjątkiem. Jednak niedzielny rodzinny lunch, romantyczna kolacja z ukochaną osobą czy piątkowe spotkania z przyjaciółmi to także małe święta, których nie warto sobie odmawiać.
Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 15 minutPrażeniePalenieNa patelniKolacjaKolacjaPrzekąskaSałatkaSos sałatkowyWegetarianizmWalentynkiUrodzinyNa świątecznym stoleRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 6 PORCJI200 g przygotowanej komosy ryżowej4 wędzone filety z piersi kaczki70 g orzechów makadamia8–10 soczystych śliwekgarść liści bazyliigarść liści kolendry4 łodygi zielonej cebuli2 łyżki l. brązowy cukierszczypta cynamonu, sólDo tankowania:1 łyżka. l. ocet ryżowy1 łyżka. l. Miód2 łyżki l. sos sojowy1 łyżka. l. ciemny olej sezamowy Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Śliwki przekrój na pół i usuń pestki. Śliwki włóż do miski i posyp cukrem. Grilluj lub grilluj przez 2 minuty. z każdej strony. Przełóż do miski i posyp cynamonem.
Krok 2
Orzechy smażymy na suchej patelni przez 2 minuty, grubo siekamy. Grubo posiekaj kolendrę i bazylię. Białą część cebuli drobno posiekaj, zieloną część pokrój wzdłuż.
Krok 3
Orzechy wymieszać z ziołami (trochę zostawić do podania) i posiekaną białą częścią cebuli. Dodaj komosę ryżową. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i wierzchnią sałatkę.
Krok 4
Piersi z kaczki pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na talerzach, obok smażone śliwki i sałatka z komosy ryżowej. Posypać zieloną cebulką i pozostałymi ziołami i podawać.