Sałatka Quinoa: 14 oryginalnych przepisów

Sałatka Quinoa: 14 oryginalnych przepisów

Sałatka Quinoa: 14 oryginalnych przepisów

Modną obecnie komosę ryżową można znaleźć w menu większości restauracji, a także w specjalnych dietach sportowych i programach prawidłowego odżywiania. Uważa się, że to pożywienie zawiera optymalną ilość białek, witamin i kwasów tłuszczowych Omega-3. Dlatego jeśli nadal nie włączyłeś komosy ryżowej do swojej diety, czas zacząć od sałatek. Co więcej, może być tutaj po prostu niezliczona ilość opcji.

Sałatka Quinoa: 14 oryginalnych przepisów

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jak gotować komosę ryżową
  • Co dodać do sałatki z komosy ryżowej i z czym ją ubrać
  • Przepisy
  • Sałatka z komosą ryżową, winogronami i czarną rzodkiewką
  • Sałatka Quinoa z kurczakiem i pomarańczami na obfity obiad
  • Sałatka z komosy ryżowej i kaszy jaglanej z groszkiem i miętą
  • Sałatka z komosy ryżowej i grejpfrutów
  • Sałatka z grillowaną komosą ryżową, awokado i granatem
  • Sałatka Quinoa z kurczakiem, jagodami i owocami
  • Ciepła sałatka z komosą ryżową i krewetkami
  • Zielona sałatka z brokułami, komosą ryżową, orzechami i marynowaną mozzarellą
  • Sałatka z komosą ryżową i warzywami
  • Ciepła sałatka z komosą ryżową, krewetkami, kukurydzą i boczkiem
  • Sałatka fasolowa z komosą ryżową i kukurydzą
  • Sałatka Quinoa z wędzoną kaczką
  • Sałatka Quinoa Z Łososiem
  • Sałatka z komosy ryżowej i kopru pomarańczowego
  • Sałatka Cezar z komosą ryżową w słoiku

Komosa ryżowa uznawana jest za ziarno wyjątkowe, choć właściwie nie jest to w ogóle ziarno, a roślina pseudozbożowa z rodziny amarantusów, a zarazem daleka krewna komosy ryżowej i buraków. W sprzedaży znajdziesz komosę ryżową czerwoną, żółtą i czarną. Wszystkie te odmiany wymagają innego czasu gotowania, dlatego koniecznie przeczytaj instrukcję na opakowaniu. Łuska ziaren komosy ryżowej jest dość gorzka, gdyż zawiera trujące saponiny. I choć nie można się nimi zatruć, przed gotowaniem dobrze opłucz płatki.

Jak gotować komosę ryżową

Jeśli planujesz ugotować komosę ryżową, najłatwiej to zrobić metodą składania. Zagotuj dość dużą ilość wody, dodaj sól, dodaj płatki i gotuj na średnim ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Następnie odlać wodę, ponownie postawić patelnię z komosą ryżową na ogniu i lekko podgrzać, aby odparować nadmiar wilgoci. Aby rozjaśnić smak, możesz dodać odrobinę oliwy lub innego aromatycznego oleju roślinnego.

Gotowanie komosy ryżowej na parze jest również łatwe. Płatki włóż do naczynia do gotowania na parze, dodaj sól i gotuj do miękkości. Możesz od razu dodać przyprawy, na przykład kminek, mieloną kolendrę itp.

Aby ugotować quinoę w piekarniku, wsyp przygotowane płatki do głębokiego pojemnika, dodaj wodę lub bulion, dodaj sól i „piecz” w temperaturze 180190°C ok. 3040 minut.

Co dodać do sałatki z komosy ryżowej i z czym ją ubrać

Prawidłowo ugotowana komosa ryżowa nie jest gorzka i ma lekko orzechowy posmak, dzięki czemu stanowi doskonałą bazę do sałatek. Na Wschodzie tabbouleh przyrządza się na przykład z komosą ryżową równie często, jak z kuskusem. Ziarno to jest przyjazne również dla warzyw, szczególnie słodkiej papryki, wszelkiego rodzaju pomidorów i bakłażanów. Doskonale komponuje się z gruszkami, awokado, melonami i innymi owocami, szeroką gamą serów, mięs, drobiu, ryb i owoców morza. Do sałatek z komosą ryżową możesz śmiało dodawać suszone owoce, szczególnie małe rodzynki, daktyle i figi. Jeśli chodzi o dressingi, świetnie sprawdzi się tutaj oliwa, kukurydza, sezam lub inny wybrany przez Ciebie aromatyczny olej, a także klasyczny winegret i różnorodne sosy panazjatyckie.

Przygotowaliśmy 15 propozycji ciekawych, smacznych i pożywnych sałatek z komosy ryżowej.

Przepisy

Sałatka z komosą ryżową, winogronami i czarną rzodkiewką

Przedstawiamy Państwu ciepłą sałatkę z komosą ryżową i pieczonymi warzywami w formie misek. Jest to sposób podania, w którym wszystkie składniki zbiera się w jednej misce, a bazą są płatki zbożowe. Okazuje się pięknie, zdrowo i bardzo smacznie!

Sałatka z komosą ryżową, winogronami i czarną rzodkiewką
Sałatka z komosą ryżową, winogronami i czarną rzodkiewką

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • duża czarna rzodkiewka – 2 szt.
  • mała kiść czerwonych winogron – 1 szt.
  • komosa ryżowa – 120 g
  • cebula czerwona – 1/2 szt.
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki. l.
  • sok z cytryny – 2 łyżki. l.
  • pietruszka – 34 gałęzie
  • otarta skórka z cytryny – 1/2 łyżeczki.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Do tankowania:

  • oliwa z oliwek – 2 łyżki. l.
  • sok z cytryny – 1 łyżka. l.
  • olej sezamowy – 1 łyżeczka.
  • Musztarda Dijon – 1 łyżeczka.
  • otarta skórka z cytryny – 1/2 łyżeczki.
  • sól

1. Komosę zalej gorącą wodą i odstaw na 15-20 minut. Ułożyć na dużym sicie, przelać zimną wodą i pozostawić do odcieknięcia. Zagotuj 250 ml wody, dodaj płatki. Zmniejsz ogień do małego, dodaj sól i gotuj pod przykryciem przez 10-12 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić ciepłe na 5 minut.

2. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Naczynie żaroodporne o wymiarach 24×30 cm wysmaruj oliwą z oliwek.

3. Obraną czarną rzodkiewkę pokroić na połówki kół o grubości 4–5 mm. Włóż do miski, dodaj sól, zalej 1 łyżką. l. oliwa z oliwek i 1 łyżka. l. sok z cytryny i zamieszaj. Rzodkiewki rozłóż na blasze do pieczenia w jednej warstwie i piecz na środkowej półce piekarnika przez 15 minut. Wyjmij blachę do pieczenia i przewróć plastry na drugą stronę. Wróć do piekarnika i kontynuuj pieczenie przez kolejne 15 minut. Brzegi plasterków rzodkiewki powinny się zarumienić, a środek powinien być miękki.

4. Duże winogrona pokroić w poprzek w koła. Jeśli winogrona są małe, przekrój jagody wzdłuż na dwie części. Przygotowane winogrona ułożyć w formie, posypać odrobiną skórki, skropić sokiem z cytryny i oliwą, doprawić pieprzem i piec w piekarniku przez 10 minut.

5. Cebulę pokroić w półpierścienie o grubości 3 mm. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki. l. oliwę, dodać cebulę i lekko posolić. Smaż na średnim ogniu przez 5-7 minut.

6. W małej misce połącz sezam i oliwę z sokiem i skórką z cytryny, dodaj musztardę i sól. Ubijaj dressing, aż powstanie gęsta emulsja.

7. Do dużej salaterki włóż komosę ryżową, plasterki rzodkiewki, cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Wlać dressing i delikatnie wymieszać. Upieczone winogrona polać syropem z patelni i natychmiast podawać.

Uwaga dla gospodyni

Sałatkę możesz podać, nakładając osobno wszystkie składniki na komosę ryżową, pozwalając każdemu z gości na dodanie dressingu i samodzielne wymieszanie zawartości miski.

Przy okazji

Emulsję można ubić w misce, ale jest też inny sposób: wszystkie składniki włóż do małego słoiczka z szczelnie przylegającą (najlepiej zakręcaną) pokrywką i energicznie wstrząśnij – emulsja gotowa!

Sałatka Quinoa z kurczakiem i pomarańczami

Aby szybko nakarmić rodzinny obiad, czasami wystarczy przygotować jedną sałatkę, ale za to bardzo sycącą – taką jak w naszym przepisie. Weź gotowe mięso z kurczaka, na przykład pieczoną lub gotowaną pierś. Świetnie sprawdzi się również szynka lub klops.

Sałatka Quinoa z kurczakiem i pomarańczami
Sałatka Quinoa z kurczakiem i pomarańczami

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • pomarańczowy – 2 szt.
  • kurczak gotowany lub pieczony – 300 g
  • komosa ryżowa – 250 g
  • cebula czerwona – 1 szt.
  • orzechy włoskie – 75 g
  • szpinak – 50 g

Do tankowania:

  • oliwa z oliwek – 4 łyżki. l.
  • sok z limonki – 2 łyżki. l.
  • miód – 1,5 łyżki. l.
  • ostry sos sriracha (opcjonalnie) – 1/2 łyżeczki.
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

1. Zagotować 2,5 szklanki wody, dodać komosę ryżową i gotować 15 minut do miękkości.

2. Kurczaka pokroić w średnią kostkę, a cebulę w cienkie półpierścienie. Rozgrzej suchą patelnię i praż orzechy włoskie, 3 minuty.

3. Odetnij spód pomarańczy, połóż ją na desce i ostrożnie odetnij skórkę wraz z białą warstwą. Za pomocą ostrego noża wycinaj kawałki miąższu pomiędzy foliami, zachowując sok.

4. W dużej misce sałatkowej wymieszaj komosę ryżową, kurczaka, szpinak, cebulę, pomarańcze i orzechy włoskie.

5. Na sos połącz w małym słoiczku sok pomarańczowy, sok z limonki, miód, oliwę z oliwek i ostry sos. Dodać sól i pieprz, przykryć i energicznie potrząsać do uzyskania emulsji. Sosem polej sałatkę i wymieszaj.

Przy okazji

Quinoa to bardzo pożywne ziarno bogate w białko, żelazo, wapń i inne składniki odżywcze. Zamiast tego możesz dodać do tej sałatki kolejne ziarno. Odpowiedni jest ryż, proso, kasza bulgur lub kuskus.

Uwaga dla gospodyni

Do sałatki z kurczakiem quinoa możesz dodać także inne składniki, według własnego gustu: ser (feta lub parmezan), świeże zioła (mięta lub bazylia) lub warzywa (ogórki, pomidory).

Sałatka z komosy ryżowej i kaszy jaglanej z groszkiem i miętą

Kasza jaglana i komosa ryżowa dobrze komponują się w sałatce. Lekkie pieczenie nada im orzechowy smak i lekko chrupiącą konsystencję, a groszek i mięta dodadzą świeżości.

Sałatka z komosy ryżowej i kaszy jaglanej z groszkiem i miętą
Sałatka z komosy ryżowej i kaszy jaglanej z groszkiem i miętą

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • gotowa komosa ryżowa – 1 szklanka
  • gotowana, pokruszona kasza jaglana – 1 szklanka
  • groszek zielony mrożony – 150 g
  • olej roślinny do smażenia – 50 ml
  • świeża mięta – 5–6 gałązek
  • zielona cebula – 2 łodygi
  • liście szpinaku
  • liście jarmużu

Do tankowania:

  • oliwa z oliwek – 2 łyżki. l.
  • sok z cytryny – 1 łyżka. l.
  • biały ocet winny – 1/2 łyżki. l.
  • miód – 1/2 łyżeczki.
  • papryka czerwona ostra (płatki) – 1 szczypta
  • sól

1. Przygotowaną kaszę jaglaną i komosę ryżową układamy na ręczniku papierowym i pozostawiamy do wyschnięcia na 1 godzinę.

2. Przygotuj miskę z lodowatą wodą. W rondlu zagotuj wodę, dodaj sól i po ponownym zagotowaniu gotuj groszek przez 4-5 minut.

3. Spuść płyn przez durszlak i zanurz groszek w lodowatej wodzie na 7-8 minut. Usuń i wysusz.

4. Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż na przemian kaszę jaglaną i komosę ryżową, aż będą chrupiące i złocistobrązowe. Studzimy na papierowym ręczniku.

5. Aby przygotować sos, w małej misce połącz ocet, sok z cytryny i miód. Powoli wlewać oliwę i ubijać widelcem lub trzepaczką. Doprawić solą i płatkami czerwonej papryki.

6. Posiekaj jarmuż i szpinak według uznania lub rozerwij je rękami. Pokrój drobno miętę i zieloną cebulę.

7. W dużej misce wymieszaj kaszę jaglaną, komosę ryżową, posiekane zielone liście, groszek, miętę, zieloną cebulę. Skropić dressingiem i podawać.

Uwaga dla gospodyni

Zamiast zielonego groszku tę sałatkę można zrobić z fasolką szparagową.

Przy okazji

Jeśli przygotowujesz tę sałatkę latem, kiedy jest sezon na młody zielony groszek, możesz wykorzystać całą sałatkę, nawet ze skrzydełkami. Okaże się bardzo smaczne!

Sałatka z komosy ryżowej i grejpfrutów

Zamień zwykły dodatek na super zdrową, pełną witamin sałatkę z grejpfrutów i komosy ryżowej. Całe przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 30 minut, a efekt, jesteśmy pewni, miło Cię zaskoczy.

Sałatka z komosy ryżowej i grejpfrutów
Sałatka z komosy ryżowej i grejpfrutów

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • komosa ryżowa – 130 g
  • grejpfrut – 1/2 szt.
  • granat – 1/2 szt.
  • kapusta czerwona – 100 g
  • ser pleśniowy – 50 g
  • natka pietruszki – 2–3 gałązki

Do tankowania:

  • oliwa z oliwek – 4 łyżki. l.
  • sok z granatów – 1 łyżka. l.
  • miód – 1 łyżeczka.
  • musztarda – 1 łyżeczka.
  • nasiona kolendry – 1 łyżeczka.
  • sól

1. Komosę włóż do małego rondla, zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Odcedź wodę, zalej 200 ml wrzącej wody, dodaj sól i gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Wymieszaj widelcem i ostudź.

2. Posiekaj drobno kapustę. Pokrój grejpfruta na plasterki, usuń błony, miąższ pokrój na małe kawałki. Usuń nasiona z granatu. Ser pokroić na małe kawałki lub połamać.

3. Nasiona kolendry rozgnieć w moździerzu lub rozgnieć na desce płaską stroną noża. Oliwę zmieszać z sokiem z granatów, miodem i musztardą, dodać kolendrę i sól. Ubić widelcem lub trzepaczką.

4. W dużej salaterce połącz komosę ryżową z kapustą i liśćmi pietruszki, polej dressingiem. Delikatnie wymieszaj, dodaj grejpfruta, granat i ser. Podawaj natychmiast.

Do gospodyni…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja