Sałatka Pomidory Marynowane Z Burakami
gastronomia 06 czerwca 20115,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 15 minutMarynowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘczosnek – 4 ząbkisól – 1 łyżka. l.cukier – 2 łyżki. l.pomidor średniej wielkości – 1,2 kgmarchewka średniej wielkości – 1 szt.woda – 1 lpapryka ostra – 1/3 strąkaesencja octowa – 1 łyżeczka.warzywa do smaku – 3-4 gałązkimałe buraki – 2 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pomidory myjemy, na każdym owocu robimy po 2 nakłucia na szypułce widelcem lub drewnianym szpikulcem. Pomidory włożyć do miski, zalać wrzącą wodą i odstawić na około 10 minut, następnie odcedzić.
Krok 2
Umyj warzywa. Nie siekając, ułóż razem z ostrą papryką i obranymi ząbkami czosnku na dnie wysterylizowanego słoika. Buraki i marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Pomidory włożyć do słoika, przeplatając je plasterkami buraków i marchewki. Zagotuj 1 litr wody, dodaj sól, cukier i esencję octową. Wlać wrzący roztwór do pomidorów. Zamknij słoik. Gdy konserwa ostygnie, przechowuj ją w chłodnym, ciemnym miejscu.