Sałatka Parus z frytkami
gastronomia 6 listopada 2023 r(5)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Sałatka Sałatka z frytkami jest bardzo prosta, domowa w dobrym tego słowa znaczeniu, ale jednocześnie smaczna i aromatyczna. Ma też ciekawą konsystencję, którą tworzy niezwykłe połączenie składników: wędzonego kurczaka, kukurydzy w puszkach, koreańskiej marchewki, jajek i frytek. Montaż sałatki „Żagiel” jest bardzo prosty: produkty są krojone i układane warstwami, z których każdy jest uzupełniany majonezem. Ogólnie rzecz biorąc, przygotowanie potrawy nie sprawi żadnych pytań nawet początkującym kucharzom. Nie zapomnij tylko dać sałatce trochę „odpocząć” w lodówce (składniki należy namoczyć w sosie) i oczywiście udekorować frytkami.
Złożoność: trudny Kalorie: 512,03 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 40 minut Używany: 18,05 g/39,96 g/20,56SałatkaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIjajka – 3 szt.wędzony filet z kurczaka – 1 szt.majonez – 200 gkoperek – 1 gałązkanatka pietruszki – 1 gałązkakukurydza konserwowa – 150 gMarchew koreańska – 150 gchipsy – 80 gsól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki na sałatkę. Ugotuj jajka na twardo. W tym celu należy je umyć, włożyć do chochli i napełnić wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut na średnim ogniu.
Krok 2
Wędzony filet z kurczaka do sałatki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z dwiema łyżkami majonezu. Ułożyć na płaskim talerzu, kładąc na nim pierścień grzewczy o średnicy około 18 cm i wygładzić.
Krok 3
Jajka ostudź pod bieżącą wodą, obierz i drobno posiekaj. Koperek i natkę pietruszki umyj i osusz. Usuń liście z gałęzi. Drobno posiekaj. Wymieszaj jajka i połowę pozostałego majonezu.
Krok 4
Kukurydzę do sałatki przełóż na sito, aby odsączyć płyn. Na warstwie wędzonego kurczaka ułóż marchewkę po koreańsku. Wyrównaj to. Rozsmaruj majonez i równomiernie rozłóż kukurydzę.
Krok 5
Posmaruj resztą majonezu. Na wierzchu rozłóż jajka posypane ziołami. Wyrównaj to. Chipsy pokruszyć i ułożyć na warstwie sałatki. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Krok 6
Ostrożnie zdejmij pierścień grzewczy ze schłodzonej sałatki Parus. Udekoruj naczynie pozostałymi frytkami (ułóż je pionowo) i natychmiast podawaj.
UWAGA DO GOSPODARKI
Sałatki Parus nie należy przechowywać zbyt długo w lodówce po przygotowaniu, w przeciwnym razie frytki rozmokną, co nie będzie miało najlepszego wpływu na konsystencję potrawy.
PRZY OKAZJI
Do sałatki Parus nie zawsze dodaje się zieleninę, ale wydawało nam się, że w tym przypadku idealnie wpasuje się ona w ogólną koncepcję dania, rozjaśniając jej smak.