Sałatka Ogórkowa Z Kolendrą
gastronomia 15 czerwca 2013 Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJERozpocznij gotowanie na 4 godziny przed podaniem2 kg ogórków 1,5 kg białej cebuli 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki octu jabłkowego 1/2 szklanki masła orzechowego 2 łyżki. l. gruba sól morska 2–3 łyżeczki. nasiona kolendry duży pęczek kolendry Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Odetnij końce ogórków; Ogórki pokroić w plasterki o grubości około 1 cm. Cebulę pokroić w krążki i rozłożyć na pojedyncze krążki. Warzywa umieścić w rondlu. Dodać ocet, olej, cukier, kolendrę i drobno posiekane zioła. Dodać sól i wymieszać. Postaw na średnim ogniu i gotuj przez 10–15 minut, aż ogórki będą miękkie. Ułożyć w wysterylizowanych słoikach, zagęścić i szczelnie zamknąć. Wskazówka dotycząca artykułów spożywczych
UWAGA DO GOSPODARKI
Sałatka ta została wynaleziona, gdy zimą w dzień trudno było o ogórki. A gdzieś w grudniu – na przykład w sylwestra, z antresoli zabrano bezcenny słoik… Ogórki są teraz w sklepach przez cały rok, ale to nie pogarsza sałatki.
PRZY OKAZJI
W ten sam sposób możesz zachować nie ogórki, ale młodą cukinię, a co najważniejsze cukinię. W tym przypadku zamiast mielonej kolendry dodajemy ziarna czarnego pieprzu i gorczycę.