Sałatka Ogórkowa
gastronomia 22 czerwca 2007(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 55,00 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzinaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIogórki – 1 kg0,5 łyżeczki kolendracukier – 50 gczosnek – 2-3 ząbki0,5 łyżeczki czarne ziarna pieprzusól500 g cebuliliść laurowy1 łyżeczka nasiona gorczycy Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
1. Ogórki umyć, zalać zimną wodą i odstawić na 30 minut, następnie pokroić w cienkie plasterki. Obierz cebulę i pokrój w pierścienie. Ogórki i cebulę włóż do głębokiej miski, wymieszaj, obficie posyp solą, przykryj i odstaw na 1 dzień. 2. Lekko wyciśnij ogórki i cebulę (zachowaj sok), umieść je w małych, wysterylizowanych słoikach. Czosnek obierz, pokrój w plasterki i dodaj do słoików. Do pozostałego soku dodać cukier, przyprawy i 200 ml wody, zagotować i lekko ostudzić. 3. Wlać powstałą marynatę do słoików i zamknąć je. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.