Sałatka Nasz ogród
gastronomia 15 sierpnia 2016 r Do przepisu
„Sałatka” warzywna zawijana w słoiki z zielonymi pomidorami, ogórkami, słodką papryką, kapustą, cebulą i marchewką będzie doskonałą zimową przekąską.
Złożoność: łatwo Kalorie: 151,55 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Używany: 6,16 g/0,45 g/31,74PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIcukier – 2 łyżki liść laurowy 1 mała główka kapusty 3 łyżki. l. sól 2-3 małe cebule czerwona słodka papryka marchewka – 2 3-4 pomidory ostra papryka – 1 czosnek – 2 główki esencja octowa – 1 łyżeczka 2-3 gałązki koperku 2-3 gałązki pietruszki 8 ziaren czarnego pieprzu 2 gałązki estragonu 3- 4 średniej wielkości ogórki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
1. Umyj ogórki, pomidory, paprykę i zioła. Obierz marchewki i cebulę. Usuń górne liście kapusty i usuń łodygę. Czosnek podziel na ząbki i usuń łuski.
Krok 2
Kapustę pokroić na duże kawałki. Paprykę pokroić na 4 części, usunąć rdzeń. Marchewkę pokroić w krążki, a ogórki w beczki.
Krok 3
W szerokim rondlu zagotuj wodę. Warzywa włożyć na 2 sekundy do wrzącej wody, a następnie położyć na lnianym ręczniku.
Krok 4
Kapustę, pomidory, ogórki, paprykę, cebulę i zioła umieścić w wysterylizowanym 3-litrowym słoiku w losowej kolejności. W powstałe puste przestrzenie włóż plasterki czosnku i marchewki. Dodaj ostrą paprykę, ziarna czarnego pieprzu i liść laurowy.
Krok 5
Warzywa zalać gorącą przegotowaną wodą (ale nie wrzątkiem!) i odstawić na 30 minut.
Krok 6
Odlej wodę ze słoika do małego rondelka. Dodać sól, cukier i doprowadzić do wrzenia. Wlać roztwór do słoika z warzywami, dodać ocet pod pokrywką. Zwiń pokrywkę słoika, odwróć go do góry nogami i zawiń w ręcznik. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Można go wykorzystać w ciągu 7-10 dni.