Sałatka moskiewska
gastronomia 05 grudnia 2023 r(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Sałatka „Moskowski” z wędzoną kiełbasą jest nam znana od dzieciństwa, ponieważ w wielu rodzinach podawano ją na świątecznym stole wraz z „Olivierem” i „Stolichnym”. W rzeczywistości wszystkie trzy sałatki są do siebie podobne, do Oliviera zwykle dodawano tylko gotowane mięso, kurczaka do Stolichnego, a kiełbasę półwędzoną do Moskowskiego. Faktem jest, że ten przepis został specjalnie opracowany dla asortymentu radzieckiego cateringu publicznego, a ze względu na fakt, że wybór produktów był bardzo ograniczony, zawarte w nim składniki okazały się takie same – ziemniaki, marchew, pikle itp. Obecnie istnieje ogromna liczba opcji sałatki Moskovsky. Niektórzy gotują go nie z kiełbasą, ale z wędzonym mięsem, inni dodają jabłko, dymkę, świeży ogórek, a nawet kiszony pomidor. Jako dressing użyj kwaśnej śmietany zmieszanej z musztardą, jogurtem lub majonezem. Przedstawiamy Państwu przepis na klasyczną według GOST sałatkę moskiewską, do której zawsze można dodać ulubione składniki i dressingi.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 296,80 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina 15 minut Używany: 12,49 g/23,21 g/13,91SałatkaSKŁADNIKI NA 8 PORCJIogórki kiszone – 400 gziemniaki – 350 gkiełbasa wędzona na wpół – 220 gmarchewki – 150 gmajonez – 120 gser – 100 gzielony groszek – 100 gjajko – 3 sztnatka pietruszki do dekoracji Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ziemniaki i marchewkę ugotuj w osolonej wodzie. W razie potrzeby warzywa można upiec w piekarniku, zawinąć w folię, dzięki czemu zachowają więcej witamin i będą mniej wodniste.
Krok 2
Ugotuj jajka na twardo. Aby to zrobić, umieść je w małym rondlu i zalej zimną wodą. Dodaj 1 łyżeczkę. sól. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 8-10 minut. Następnie zdejmij z ognia, odcedź wrzącą wodę i ostudź jajka w zimnej wodzie.
Krok 3
Ogórki kiszone drobno pokroić w kostkę i przełożyć na sito, aby odsączyć nadmiar solanki. Kiełbasę i gotowane ziemniaki pokroić w tę samą kostkę. Według GOST długość krawędzi sześcianu nie powinna przekraczać 1 cm.
Krok 4
Jeśli chcesz, część marchewki zostaw do dekoracji, resztę pokrój w kostkę. Zwykle „Moskowski” dekorowano różami lub dzwonkami marchewkowymi i gałązkami pietruszki, ale nie jest to konieczne. Posiekaj jajka.
Krok 5
Zielony groszek również umieść na sicie, aby odsączyć nadmiar solanki. Ser pokroić w kostkę. Do sałatki moskiewskiej odpowiednie są odmiany rosyjskie, holenderskie, edamskie, tylsiter i inne półtwarde. Zostaw mały kawałek sera do dekoracji.
Krok 6
Wszystkie składniki umieścić w dużej misce, delikatnie wymieszać i doprawić majonezem. Weź majonez, który lubisz – sałatkę, chudą, śmietanę, oliwkę, domową itp.
Krok 7
Kawałek sera pozostawiony do dekoracji zetrzeć na drobnej tarce. Gotową sałatkę przełóż do porcjowanych salaterek, udekoruj tartym serem, kwiatami marchwi i gałązkami pietruszki.
UWAGA DO GOSPODARKI
W razie potrzeby dodaj świeży ogórek do sałatki moskiewskiej lub jednocześnie świeży i solony. Pamiętaj tylko, aby usunąć wnętrze świeżego ogórka z nasionami. Dzięki temu sałatka dłużej zachowa swoją konsystencję i nie stanie się zbyt wodnista.
PRZY OKAZJI
Sos do sałatki „Moskiewski” można urozmaicić, mieszając w równych częściach majonez ze śmietaną lub jogurtem greckim i dodając odrobinę pikantnej musztardy rosyjskiej dla pikanterii.