Sałatka ministerialna
gastronomia 1 listopada 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Sałatka Ministerialna została tak nazwana nie bez powodu; jest zbyt skomplikowana. Oznacza to, że jest w stanie zaskoczyć nawet najbardziej wymagających smakoszy, do których autor przepisu najwyraźniej kiedyś zaliczał urzędników najwyższego szczebla. Skład sałatki jest naprawdę imponujący: oprócz gotowanej wołowiny, ogórków i smażonej cebuli, w daniu znajdują się także siekane naleśniki jajeczne. Składniki doprawiamy majonezem, ale wydaje nam się, że olej roślinny również sprawdzi się tutaj idealnie. Jeśli chodzi o mięso, można je zastąpić gotowanym kurczakiem: smak potrawy stanie się delikatniejszy. Choć klasyczna wersja „Ministerial” też jest świetna i przez wielu lubiana.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 440,53 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 2 godziny Używany: 18,31 g/38,42 g/4,65SałatkaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJEpulpa wołowa – 400 gcebula – 150 golej roślinny – 4–6 łyżek. l.natka pietruszki – 2 gałązkiogórki kiszone – 150 gogórki kiszone – 150 gjajka – 4 szt.majonez – 3-4 łyżki. l.świeżo zmielony czarny pieprz – do smakusól – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki na sałatkę. Miąższ wołowy włóż do małego rondla, zalej gorącą wodą i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 2 godziny. Studzimy w bulionie.
Krok 2
Cebulę obieramy i kroimy na połówki. Pokrój w półpierścienie. Na patelni rozgrzej połowę oleju i mieszając smaż na złoty kolor. Układać na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar oleju.
Krok 3
Natkę pietruszki na sałatkę umyć, dobrze osuszyć i oderwać liście od gałązek. Drobno posiekaj. Schłodzoną wołowinę pokroić na talerze, a następnie w cienką kostkę.
Krok 4
Mięso wraz z natką pietruszki i smażoną cebulą przełożyć do dużej miski. Ogórki solone i kiszone najpierw pokroić w długie plasterki, a następnie w paski. Dodać do miski z mięsem.
Krok 5
Przygotuj naleśniki sałatkowe. Jajka rozbijamy do osobnej miski. Wstrząsaj trzepaczką lub widelcem, aż mieszanina uzyska jednorodną konsystencję. Dodaj trochę soli i pieprzu. Na ogniu postaw patelnię o średnicy 18–20 cm i rozgrzej ją.
Krok 6
Dodaj trochę oleju na patelnię. Wlać odrobinę mieszanki jajecznej tak, aby rozłożyła się na dnie cienką, równą warstwą. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią. W ten sam sposób przygotuj wszystkie naleśniki jajeczne. Pozwól im ostygnąć.
Krok 7
Placki jajeczne pokroić w paski. Przełożyć do miski z pozostałymi składnikami sałatki. Dodaj trochę soli i pieprzu. Dodać majonez i wymieszać. Ułożyć w salaterce i podawać.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli masz ochotę, przygotuj Ministerialną Sałatkę Wieprzową. Idealna jest polędwica: można ją po prostu zawinąć w folię i upiec w piekarniku (około 45 minut w temperaturze 190°C).
PRZY OKAZJI
Sałatkę ministerialną można podawać w porcjach – w małych salaterkach lub umieszczając składniki sosu na talerzach przez pierścienie grzejne.