Sałatka mimozy z makrelą

Sałatka mimozy z makrelą

gastronomia 12 grudnia 2023 r5.00(3)Dodaj do ulubionychUdziałSałatka mimozy z makrelą Do przepisu

Sałatka Mimoza z makrelą z pewnością przypadnie Ci do gustu, bo tak naprawdę nie ma w niej nic szczególnie „rewolucyjnego”: po prostu zamiast konserw rybnych w przepisie zastosowano ryby wędzone. Z drugiej strony, dzięki takiej zamianie, smak potrawy staje się bardziej wyrafinowany, gdyż pojawiają się w niej przyjemne „dymne” nuty. Wszystkie pozostałe składniki przepisu są dość zwyczajne: ziemniaki, marchewka, ser, cebula, majonez i jajka na twardo, które „rozdziela się” na żółtka i białka. Proces przygotowania sałatki Mimoza z makrelą jest prosty i przystępny dla każdego. Jeśli więc będziecie mieli okazję, koniecznie sprawdźcie nasz przepis w akcji i przekonajcie się, że jest naprawdę bardzo dobry!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 417,07 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 3 godziny 30 minut Używany: 19,85 g/30,86 g/14,54SałatkaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJIziemniaki – 300 gmarchewka – 300 gjajka – 4 szt.cebula – 200 gocet jabłkowy – 2 łyżki. l.filet z makreli wędzony na gorąco – 300 gser półtwardy – 200 gmajonez – 150–200 ggałązki koperku do dekoracji – do smakusól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki na sałatkę. Ziemniaki i marchewkę myjemy szczoteczką, następnie wkładamy do rondla i zalewamy gorącą wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Całkowicie ostudzić.

Krok 2

Jajka ugotować na twardo do sałatki. W tym celu należy je umyć, włożyć do chochli i napełnić wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut na średnim ogniu. Ostudzić pod bieżącą wodą i oczyścić.

Krok 3

Obierz ziemniaki i marchewkę i zetrzyj je na grubej tarce na dwóch różnych talerzach. Obierz i posiekaj cebulę do sałatki. Zalać octem jabłkowym, wymieszać i odstawić na 10 minut.

Krok 4

Zetrzyj ser sałatkowy na średniej tarce. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Osobno zmielić na drobnej tarce. Filet z makreli drobno posiekaj, usuwając po drodze drobne ości.

Krok 5

Majonez umieścić w rękawie cukierniczym z cienką końcówką. Przygotuj płaski talerz do serwowania sałatki i umieść na nim pierścień grzewczy. Na dnie układamy warstwę startych ziemniaków. Przykryj „siatką” majonezu. Na wierzchu rozłóż cebulę.

Krok 6

Następnie układamy warstwami, każdą smarując majonezem, makrelą, białkami, marchewką i serem. Wierzch sałatki posmaruj majonezem. Posypać żółtkami i udekorować koperkiem. Włożyć do lodówki na 2 godziny.

UWAGA DO GOSPODARKI

W sałatce Mimosa oprócz makreli wędzonej na gorąco można użyć makreli z puszki (tak jest łatwiej) lub pieczonej w folii: na całą średniej wielkości makrelę patroszoną wystarczy 20–30 minut w temperaturze 200°C.

PRZY OKAZJI

Smak sosu do sałatki Mimoza z makrelą okaże się szczególnie delikatny i delikatny, jeśli majonez zmieszamy z kwaśną śmietaną (w proporcji 3:1) i szczyptą startej skórki cytryny.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja