Sałatka mimozy z kukurydzą

Sałatka mimozy z kukurydzą

gastronomia 11 grudnia 2023 r5.00(1)Dodaj do ulubionychUdziałSałatka mimozy z kukurydzą Do przepisu

Sałatka Mimoza z kukurydzą pozwoli zachować tradycje świątecznej uczty, wykazać się kulinarną wyobraźnią i rozpieszczać bliskich naprawdę pysznym daniem. Jaka jest różnica między tym przepisem a klasycznym? Przede wszystkim sałatkę tę przygotowuje się z kukurydzy, która stanowi wierzchnią złotą warstwę. W daniu znajdują się także ziemniaki, marchewka, jajka i obowiązkowy majonez, którym nasączamy warstwy Mimozy. Ale na liście składników nie ma tartego sera: wydaje nam się, że w tym przypadku jest to zupełnie niepotrzebne.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 253,71 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 3 godziny Używany: 12,89 g/13,50 g/20.13SałatkaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJIziemniaki – 300 gmarchewka – 300 gjajka – 4 szt.cebula – 150 gkonserwy rybne – 250–300 gkukurydza konserwowa – 350 gmajonez – 150 gwarzywa do dekoracji – do smakusól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki sałatki Mimoza. Umyj ziemniaki i marchewkę, włóż je do rondla i zalej gorącą wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Całkowicie ostudzić.

Krok 2

Jajka ugotować na twardo do sałatki. Aby to zrobić, włóż do kadzi i napełnij wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut na średnim ogniu. Ostudzić pod bieżącą wodą i oczyścić.

Krok 3

Obierz ziemniaki i marchewkę i zetrzyj je na grubej tarce na dwóch różnych talerzach. Obierz i posiekaj cebulę do sałatki. Jajka zmiel na średniej tarce.

Krok 4

Rybę do sałatki ze słoika przełóż na talerz i rozgnieć widelcem. Umieść majonez w rękawie cukierniczym z cienką końcówką lub po prostu w grubym plastikowym worku, którego róg należy odciąć.

Krok 5

Przygotuj dużą przezroczystą miskę na sałatkę. Na dnie układamy warstwę startych ziemniaków. Przykryj „siatką” majonezu. Na wierzchu rozłóż cebulę i konserwy rybne.

Krok 6

Następnie układaj warstwami, każdą przykrywając majonezem, jajkami i marchewką. Na wierzchu rozłóż kukurydzę. Udekoruj ziołami do smaku. Wstawić do lodówki na 2 godziny do namoczenia warstw.

UWAGA DO GOSPODARKI

Aby cebule zawarte w sałatce Mimoza z kukurydzą nie pokazały swojego ostrego charakteru, posiekaj je, zalej kilkoma łyżkami octu stołowego lub jabłkowego, odstaw na 10 minut i dopiero wtedy użyj zgodnie z przepisem.

PRZY OKAZJI

Do sałatki Mimosa z kukurydzą można użyć dowolnej konserwy rybnej (saury, sardynki, tuńczyk). Wydaje nam się, że w tym przypadku najlepiej sprawdzi się łosoś.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja