Do przepisu
Przepisów na sałatkę Mimozy jest tyle, ile ryb w morzu. Zazwyczaj do jego przygotowania używa się łososia w puszkach lub saury. W tej wersji Mimozy wybraliśmy halibuta i dodaliśmy trochę wątroby dorsza.
Złożoność: łatwo Kalorie: 411,75 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Używany: 15,27 g/36,86 g/4,44Kuchnia rosyjskaSałatkaSałatka MimozaJajko sadzone8 marcaWalentynkiUrodzinyNa świątecznym stoleNowy RokRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ2 jajkagotowana marchewka – 50 gdomowy majonez – 40 gdowolne liście sałaty – 30 gwątroba z dorsza – 1 łyżka. lhalibut wędzony na gorąco lub na zimno – 30 gjajko sadzone – 1 szt.świeżo wyciśnięty sok z marchwi – 30 gsól – do smakupieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Gotuj jajka, aż będą gotowe. Oddziel żółtko od białka i zetrzyj osobno.
Krok 2
Zecieramy również gotowaną marchewkę.
Krok 3
Marchewkę wymieszać z białkiem, doprawić 20 g majonezu.
Krok 4
Powstałą masę wyłóż na liście sałaty i posyp startym żółtkiem. Obok ułóż wątrobę i rybę. Na wierzchu połóż jajko w koszulce. Wlać sos z mieszanki majonezu (20 g) i świeżej marchewki. Sól i pieprz.
PRZY OKAZJI
Przepis podany Givi Khatisov, szef kuchni restauracji VLADIVOSTOK 3000.