Sałatka mimoza bez sera, klasyczny przepis
gastronomia 24 października 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Wydaje nam się, że klasyczny przepis na sałatkę Mimosa bez sera zainteresuje wielu: brak tego składnika sprawia, że danie jest lżejsze, ale nie mniej smaczne. Będziesz potrzebował tylko ziemniaków, marchwi, cebuli, jajek i konserw rybnych, a także majonezu, który w tym przypadku miesza się z gęstą śmietaną. Warzywa korzeniowe najpierw gotuje się, a następnie ściera. Jajka należy podzielić na białka i żółtka, a następnie rozgnieść. Cóż, czas przygotować sałatkę Mimozy! Składniki układamy warstwami, smarując każdą sosem, zostawiamy do namoczenia w lodówce, a następnie wysyłamy na stół, dekorując według uznania. Proste i bardzo smaczne!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 274,99 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 50 minut Używany: 15,54 g/15,64 g/17,63SałatkaSKŁADNIKI NA 6 PORCJIziemniaki – 400 gmarchewka – 300 gjajka – 4 szt.konserwa rybna – 1 puszka (250–300 g)cebula – 100 gocet jabłkowy – 2 łyżki. l.majonez – 120 ggęsta śmietana – 20 gsól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki sałatki mimozy. Umyj ziemniaki i marchewkę. Umieścić w rondlu (można użyć) i zalać wodą tak, aby bulwy były przykryte 2 cm warstwą.
Krok 2
Doprowadzić do wrzenia. Ziemniaki gotuj na małym ogniu przez 20 minut, marchewki przez 30 minut. Jajka ugotować na twardo (10 minut od zagotowania wody). Ostudzić i obrać. Oddziel żółtka od białek.
Krok 3
Zetrzyj ziemniaki i marchewkę na sałatkę osobno na grubej tarce. Rozdrobnij żółtka. Drobno posiekaj białka. Wyjmij konserwę ze słoika i rozgnieć widelcem, usuwając duże nasiona.
Krok 4
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Włóż do miski i dodaj ocet jabłkowy. Pozostawić na 10 minut, następnie odcedzić na sitku. Niech ocet spłynie.
Krok 5
Przygotuj sos sałatkowy. Majonez wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem do smaku. Przygotuj miskę sałatkową lub pierścienie kuchenne do ułożenia składników na porcjowanych talerzach.
Krok 6
Jako pierwszą warstwę ułóż starte ziemniaki. Lekko ubić i posmarować sosem. Na wierzchu rozłóż konserwę rybną. Posmaruj sosem i posyp posiekaną cebulą.
Krok 7
Ponownie posmaruj sosem i ułóż warstwę marchewki. Rozłóż białka na wierzchu. Polać sosem i posypać żółtkami. Gotową sałatkę Mimosa należy przechowywać w lodówce co najmniej przez godzinę.
UWAGA DO GOSPODARKI
Do sałatki Mimosa tradycyjnie używa się czystego majonezu. Ale który lepiej wziąć? Uważamy, że dobra oliwa z oliwek będzie w sam raz: jest gęstsza i ma bardziej wyrafinowany smak.
PRZY OKAZJI
Kolejność warstw sałatki Mimosa można oczywiście zmieniać według uznania. Jednak nadal radzimy, aby zawsze zostawiać ziemniaka na dole: dzięki jego gęstości można podzielić naczynie na zgrabne porcje, które się nie rozpadną.