Sałatka mimoza bez sera, klasyczny przepis

Sałatka mimoza bez sera, klasyczny przepis

gastronomia 24 października 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzSałatka mimoza bez sera, klasyczny przepis Do przepisu

Wydaje nam się, że klasyczny przepis na sałatkę Mimosa bez sera zainteresuje wielu: brak tego składnika sprawia, że ​​danie jest lżejsze, ale nie mniej smaczne. Będziesz potrzebował tylko ziemniaków, marchwi, cebuli, jajek i konserw rybnych, a także majonezu, który w tym przypadku miesza się z gęstą śmietaną. Warzywa korzeniowe najpierw gotuje się, a następnie ściera. Jajka należy podzielić na białka i żółtka, a następnie rozgnieść. Cóż, czas przygotować sałatkę Mimozy! Składniki układamy warstwami, smarując każdą sosem, zostawiamy do namoczenia w lodówce, a następnie wysyłamy na stół, dekorując według uznania. Proste i bardzo smaczne!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 274,99 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 50 minut Używany: 15,54 g/15,64 g/17,63SałatkaSKŁADNIKI NA 6 PORCJIziemniaki – 400 gmarchewka – 300 gjajka – 4 szt.konserwa rybna – 1 puszka (250–300 g)cebula – 100 gocet jabłkowy – 2 łyżki. l.majonez – 120 ggęsta śmietana – 20 gsól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki sałatki mimozy. Umyj ziemniaki i marchewkę. Umieścić w rondlu (można użyć) i zalać wodą tak, aby bulwy były przykryte 2 cm warstwą.

Krok 2

Doprowadzić do wrzenia. Ziemniaki gotuj na małym ogniu przez 20 minut, marchewki przez 30 minut. Jajka ugotować na twardo (10 minut od zagotowania wody). Ostudzić i obrać. Oddziel żółtka od białek.

Krok 3

Zetrzyj ziemniaki i marchewkę na sałatkę osobno na grubej tarce. Rozdrobnij żółtka. Drobno posiekaj białka. Wyjmij konserwę ze słoika i rozgnieć widelcem, usuwając duże nasiona.

Krok 4

Obierz cebulę i drobno posiekaj. Włóż do miski i dodaj ocet jabłkowy. Pozostawić na 10 minut, następnie odcedzić na sitku. Niech ocet spłynie.

Krok 5

Przygotuj sos sałatkowy. Majonez wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem do smaku. Przygotuj miskę sałatkową lub pierścienie kuchenne do ułożenia składników na porcjowanych talerzach.

Krok 6

Jako pierwszą warstwę ułóż starte ziemniaki. Lekko ubić i posmarować sosem. Na wierzchu rozłóż konserwę rybną. Posmaruj sosem i posyp posiekaną cebulą.

Krok 7

Ponownie posmaruj sosem i ułóż warstwę marchewki. Rozłóż białka na wierzchu. Polać sosem i posypać żółtkami. Gotową sałatkę Mimosa należy przechowywać w lodówce co najmniej przez godzinę.

UWAGA DO GOSPODARKI

Do sałatki Mimosa tradycyjnie używa się czystego majonezu. Ale który lepiej wziąć? Uważamy, że dobra oliwa z oliwek będzie w sam raz: jest gęstsza i ma bardziej wyrafinowany smak.

PRZY OKAZJI

Kolejność warstw sałatki Mimosa można oczywiście zmieniać według uznania. Jednak nadal radzimy, aby zawsze zostawiać ziemniaka na dole: dzięki jego gęstości można podzielić naczynie na zgrabne porcje, które się nie rozpadną.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja