Do przepisu
Latem szczególnie zależy Ci na lekkości, ale sama trawa Cię nie zadowoli. Dodaj trochę zdrowych węglowodanów – kaszy jaglanej i produktów białkowych – fety, a zielona letnia sałatka zamieni się w wegetariański superfood. Nasza rodzima kasza jaglana doskonale zastąpi modny obecnie bulgur i komosę ryżową w sałatkach. Okaże się znacznie tańsze, ale nie mniej smaczne. Nawiasem mówiąc, proso aktywnie zyskuje obecnie popularność wśród zwolenników prawidłowego odżywiania i być może wkrótce stanie się jednym z krajowych super produktów spożywczych. Nic dziwnego – w końcu proso nie ustępuje pszenicy pod względem zawartości białka roślinnego, a jednocześnie jest produktem bezglutenowym! Kasza jaglana zawiera także dużo błonnika, ma niski indeks glikemiczny i poziom kwasowości przesunięty w stronę zasadową. Pełna korzyść! Modne dziewczyny, które pasjonują się prawidłowym odżywianiem, biegną pilnie do sklepu po kaszę jaglaną!
Złożoność: łatwo Kalorie: 257,28 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 40 minut Używany: 7,01 g/13,60 g/27,22GotowanieKolacjaKolacjaDrugie danieSałatkaSos sałatkowySos/dressingWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJI200 g prosa3-4 zielone cebule10-12 rzodkiewek100 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku1 duży pęczek koperku60 g sera fetasól do smakuDo tankowania:3 łyżki oliwa z oliwek3 łyżki sok z cytryny1 łyżeczka skórka cytrynowasól i mielony czarny pieprz do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Składniki dressingu wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Krok 2
Kaszę jaglaną przepłucz do czystej wody na durszlaku o drobnych oczkach, wodę strząśnij.
Krok 3
Zagotuj 500 ml wody, dodaj sól i dodaj kaszę jaglaną. Zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię i gotuj przez 15 minut. Woda zostanie wchłonięta, płatki staną się miękkie, ale nie ugotowane. Zacznij sprawdzać gotowość płatków kilka minut wcześniej. Gdy wchłonie całą wodę, zdejmij patelnię z pieca, rozgnieć płatki widelcem i pozostaw pod przykryciem na 5 minut. Następnie ponownie spulchnić widelcem i ostudzić.
Krok 4
Podczas gotowania płatków drobno posiekaj koperek, posiekaj po przekątnej zieloną cebulę, a rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki. Zielony groszek zalać wrzącą wodą i pozostawić na 5 minut, następnie odcedzić.
Krok 5
Wszystkie składniki sałatki wymieszać, polać dressingiem i wymieszać. Przełożyć do salaterki i posypać pokruszoną fetą.