Sałatka Kubań z kapustą na zimę
Julia Sinitsa 03 października 2024 r0 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Sałatka Kuban z kapustą na zimę z pewnością zachwyci Ciebie i Twoich bliskich swoim świeżym, jasnym smakiem w chłodne pory roku. Od dawna jest popularny nie tylko na terytorium Krasnodaru i na całym Kubaniu, ale także w innych częściach kraju, ponieważ jest tak apetyczny i aromatyczny, że nadaje się na co dzień i na święta. Oferujemy przepis sporządzony z pełnej gamy składników roślinnych. Ale nie wszystkie są wymagane. Można na przykład wykluczyć ogórki lub paprykę, ale po co, skoro są smaczniejsze i jaśniejsze? Wybieraj warzywa odpowiedzialnie. Pomidory powinny być gęste i małe, jak śmietana. Ogórki są mocne i mają małe nasiona. Dobrze byłoby wybierać słodką paprykę w różnych kolorach. A główny składnik – kapusta – powinna być soczysta i dojrzała, a nie młoda. Oferowane proporcje są warunkowe, można je dostosować do własnych upodobań, najważniejsze jest, aby nie oszczędzać na pomidorach. Podajemy ilość składników na 4-litrowe słoiki.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 33,27 kcal/porcja Porcje: 32 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 2 godziny Używany: 1,63 g/0,16 g/6,36KonserwowanieKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 32 PORCJI–32Porcje+Kapusta biała 1 kgPomidor (pomidor) 1 kgSłodka czerwona papryka 700 grOgórek 700 grMarchew 400 grCebula 400 grGorąca papryka 1 sztukaCzosnek 4 ząbkiRafinowany olej roślinny 150 mlOcet stołowy 9% 100 mlGranulowany cukier 80 grSól 2 łyżkiLiść laurowy 4 szt.Czarne ziarna pieprzu 1 łyżeczkaSłodki groszek 1 łyżeczka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Kapustę pokroić w cienkie paski w dogodny dla siebie sposób. Umieścić w dużym rondlu, najlepiej ze stali nierdzewnej, dodać 1 łyżkę. l. sól, wymieszaj i dociśnij rękami, aby kapusta dała sok.
Sałatka Kuban z kapustą na zimę ()
Krok 2
Marchewkę obierz i pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na koreańskiej tarce do marchwi. Obraną cebulę pokroić w cienkie półpierścienie. Grubo posiekaj ząbki czosnku.
Sałatka Kuban z kapustą na zimę ()
Krok 3
Uwolnij słodką paprykę z łodyg, nasion i błon, przekrój każdy owoc wzdłuż na ćwiartki, a następnie każdy plasterek w poprzeczne paski. Strąk ostrej papryki lub jej część pokrój w cienkie pierścienie, usuwając nasiona.
Sałatka Kuban z kapustą na zimę ()
Krok 4
Odetnij końcówki ogórków od strony łodygi, a same owoce pokrój w okrągłe plasterki o grubości nie większej niż 5 mm. Wszystkie warzywa można wrzucać pojedynczo na patelnię z kapustą.
Sałatka Kuban z kapustą na zimę ()
Krok 5
Obierz pomidory. Jest to krok opcjonalny, ale zalecany. Wytnij wewnętrzne części łodyg, wykonaj na skórze po przeciwnej stronie nacięcia w kształcie krzyża i zanurz pomidory we wrzącej wodzie na 30 sekund. Następnie spłucz lodowatą wodą i usuń skórę. Pomidory pokroić w plasterki.
Sałatka Kuban z kapustą na zimę ()
Krok 6
Wszystkie warzywa umieścić w rondlu z kapustą, dodać cukier, pozostałą sól, 2-3 łyżki. l ocet, zarówno ziarna pieprzu, jak i liść laurowy. Wszystko dobrze wymieszaj rękoma, starając się nie zmiażdżyć kawałków warzyw, a sałatkę pozostaw w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny, pamiętając o zamieszaniu przynajmniej raz na pół godziny.
Sałatka Kuban z kapustą na zimę ()
Krok 7
W międzyczasie przygotuj słoiki i pokrywki. Umyj je sodą i wysterylizuj. Wygodnie jest to zrobić w piekarniku. Wilgotne słoiki wstawiamy do zimnego piekarnika. Rozgrzej do 120–150°C i sterylizuj słoiki przez około 15–20 minut.
Sałatka Kuban z kapustą na zimę ()
Krok 8
Rondel z naparzoną sałatką Kuban, z której wypłynął sok, postawić na średnim ogniu, poczekać, aż sok się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować sałatkę pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez 7 minut.
Sałatka Kuban z kapustą na zimę ()
Krok 9
Do rondla z sałatką dodaj pozostały ocet i olej roślinny. Dobrze wymieszaj, gotuj jeszcze przez minutę i przełóż sałatkę do wyparzonych słoików, równomiernie rozprowadzając płyn.
Sałatka Kuban z kapustą na zimę ()
Krok 10
Natychmiast zakręć słoiki pokrywkami, odwróć je, przykryj kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Aby przechować na zimę, słoiki z sałatką Kuban należy umieścić w chłodnym, ciemnym miejscu.
Sałatka Kuban z kapustą na zimę ()
UWAGA DO GOSPODARKI
Kolejny powszechny sposób sterylizacji sałatki Kuban z kapustą na zimę. Naparzoną surówkę można włożyć do czystych słoików bez podgrzewania, a następnie włożyć słoiki z sałatką do garnka z gorącą wodą i sterylizować przez 20 minut. Możesz wybrać, która metoda jest dla Ciebie wygodniejsza.
PRZY OKAZJI
Do sałatki Kuban z kapustą można dodać natkę pietruszki lub koperek. Można to zrobić na etapie naparu lub w końcowej fazie gotowania. Do dobrych przypraw zalicza się koperek i kminek.