Sałatka „Koza w ogrodzie”: 3 przepisy dla osób jedzących mięso i wegan
Olga Siutkina 17 listopada 2023 r(2)Dodaj do ulubionychUdział
Sałatka z kozy w ogrodzie? Czy to prawda? Nigdy nie widziałem bardziej dziwnej nazwy sałatki. Jednak ta sałatka jest dość powszechna, a nawet ma wiele odmian. Jeśli zaczniemy od wyrażenia „wpuść kozę do ogrodu”, to znak ten wydaje się być negatywny. Ale nie w tej sałatce. Składnik mięsny (najwyraźniej koza) otoczony grządkami warzywnymi, — niesamowicie harmonijne połączenie smakowe. Uśmiechnięci, gotujmy.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Co to za sałatka
- Jakie są opcje składników?
- PrzepisyKlasyczna sałatka „Koza w ogrodzie”Sałatka „Koza w ogrodzie” z szynką, burakami i jajkiemSałatka wegetariańska „Koza w ogrodzie”
Co to za sałatka
Sałatka „Koza w ogrodzie” — świąteczne, wielkoformatowe serwowanie przekąsek na środku stołu. Przygotowując tylko tę jedną sałatkę, nie będziesz musiał zaprzątać sobie głowy niczym innym. — ma wszystko. Jeśli spojrzeć z daleka, sałatka przypomina kwiat o siedmiu kwiatach, kwiat z wielobarwnymi płatkami. W centrum talerza znajduje się podstawowy okrąg, a wokół niego znajdują się segmenty wszystkiego, co łączy się zarówno z centralnym składnikiem, jak i z produktami z sąsiedztwa. Miłośnicy mieszanych sałatek uwielbiają tę sałatkę. — zbieramy i mieszamy na talerzu co chcemy i polewamy majonezem. A ci, którzy wolą lżejsze opcje, mogą przygotować własną sałatkę na własnym talerzu. Zasadniczo konstruktor. Cięcie może być dowolne: paski lub kostki — to nie ma znaczenia. Czasami sałatkę tę słusznie nazywa się „Jumble”, jak magazyn filmowy o tej samej nazwie, składający się z zestawu różnych wątków. Inna nazwa tej wielostronnej sałatki to „Świąteczna”, co również jest prawdą. Nie będziesz go gotować codziennie, ale jest piękny i bardzo smaczny na wakacje. Dokładnie taką samą sałatkę spotkałam we Francji: tam nazywa się ją marokańską.
Jakie są opcje składników?
Do sałatki „Koza w Ogrodzie” można dodać dowolne warzywa, krojąc je według własnych upodobań
Nie ma ścisłych zasad dotyczących składników, krojenia czy dressingu w sałatce, każdy może skomponować sałatkę na własnym talerzu ze wszystkiego, co gospodyni nałożyła na duży wspólny talerz.
Mięso (gotowane lub smażone, kiełbasa, szynka) lub składnik rybny w centrum „ogródka”. I sam ogród — To kalejdoskop szerokiej gamy produktów i warzyw: świeżych, solonych, marynowanych. Koreańskie marchewki i buraki gotowane, rzodkiewki, ziemniaki smażone, fasola, ogórki świeże lub kiszone, pomidory, kapusta, jajka, kukurydza i chrupiące chipsy ziemniaczane — wszystko, na co pozwala Twoja wyobraźnia. Główny — pomyśl jak pięknie ułożyć jedzenie na talerzu, tak aby wszystko układało się w piękną kolorową paletę. A goście, sięgając do talerza, zostaną zamrożeni w trudnym wyborze. — wszystko jest takie pyszne. Nawiasem mówiąc, składnik mięsny jest całkowicie opcjonalny; istnieje również wersja wegetariańska sałatki.
Jeśli spojrzymy na sałatkę „Koza w Ogrodzie” z punktu widzenia prawidłowego odżywiania, to składniki zawarte w sałatce będą stanowić kompletny zestaw białek, tłuszczów i węglowodanów. Pamiętacie układ „Zdrowy talerz”? Składniki sałatki „Koza w Ogrodzie” świetnie wpisują się w zdrową dietę.
Czym wypełnić? Czy lubisz majonez? — Proszę. Można przygotować dressing z jogurtu lub innego sosu według własnego uznania i pasującego do zestawu produktów.
Przepisy
Sałatka klasyczna „Koza w ogrodzie”
Czy istnieje klasyczny przepis na sałatkę Koza w Ogrodzie? Chyba najczęstszy zestaw składników można uznać za klasyczny. A to gotowana wołowina, marchewka (najlepiej koreańska) — Umiarkowana ostrość jest niezbędna w każdej przystawce. Świeżości doda kapusta biała, podsmażona cebula — soczystość, zielony groszek zawsze dobrze komponuje się z mieszanymi sałatkami, a każdy uwielbia chrupkość krakersów. Zestaw produktów jak widać jest dość prosty, wystarczy jednak, że wszystko ładnie i hojnie ułożymy na dużym talerzu, a sałatka stanie się ozdobą stołu.
Sałatka klasyczna „Koza w ogrodzie”
- 200 g gotowanej wołowiny
- 150 g koreańskiej marchewki
- 100 g białej kapusty
- 1 duży pomidor
- 2 małe ogórki świeże lub kiszone
- 150 g zielonego groszku
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki l. olej roślinny
- krakersy z chleba żytniego
- 150 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka Miód
- 1 łyżeczka musztarda
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- duży płaski talerz do serwowania
- Wszystkie warzywa umyj i osusz wcześniej.
- W przypadku grzanek pokroić w 100 kostek–150 g chleba żytniego i suszymy w piekarniku. Można kupić gotowe, o ulubionym smaku.
- Wołowinę zagotuj i ostudź w bulionie, w którym była gotowana. Ugotowaną wołowinę pokroić w paski.
- Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie i podsmażyć na oleju roślinnym na złoty kolor. Ostudzić i wymieszać z posiekaną wołowiną.
- Kapustę białą pokroić w cienkie paski, pomidory — małe plasterki, ogórki — ze słomkami.
- Na środku dużego naczynia ułóż kopczyk mięsa i podsmażonej cebuli.
- Umieść wszystkie pozostałe składniki wokół mięsa w segmentach: koreańską marchewkę, kapustę, pomidor, ogórek, grzanki, zielony groszek, starając się, aby segmenty były takie same.
- Przygotuj sos. Wymieszaj śmietanę, miód i musztardę. Sól, pieprz, spróbuj, dodaj tyle, ile potrzebujesz.
- Sos do sałatki Goat in the Garden podawaj osobno w sosjerce. Karmę można zmienić — Sos wyłóż na środek naczynia i ułóż wokół niego wszystkie składniki.
Przy okazji. Jeśli nie chcesz zawracać sobie głowy robieniem sosu, możesz podać majonez, ale pamiętaj, aby podawać go w osobnej misce.
Uwaga dla właściciela. Zaplanuj z wyprzedzeniem zupę wołową i ugotuj wymaganą ilość mięsa na sałatkę. Wtedy czas przygotowania sałatki zostanie znacznie skrócony. — mięso będzie gotowe.
Sałatka „Koza w ogrodzie” z szynką, burakami i jajkiem
Zasada przygotowania sałatki „Koza w ogrodzie”. — tak, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Niezależnie od tego, ile nałożysz na talerz: dwa, trzy produkty lub wszystkie na raz. Składniki do podania możesz ułożyć na różne sposoby: każdy składnik w jednym stosie lub podzielony na kilka — wszystko zależy od wielkości talerza do serwowania.
Sałatka „Koza w ogrodzie” z szynką, burakami i jajkiem
- 200 g szynki
- 150 g buraków
- 150 g marchewki
- 200 g zielonego groszku
- 1 jabłko
- 100 g kapusty pekińskiej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 100 g majonezu
- płaski duży talerz do serwowania
- Buraki i marchewkę ugotuj do miękkości, ostudź i obierz. Zetrzyj na grubej tarce.
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w małe paski. Wszystkie składniki umieścić oddzielnie od siebie.
- Jabłko obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w paski. Skropić sokiem z cytryny, aby jabłko nie ściemniało.
- Kapustę pekińską pokroić w paski. Jeśli nie masz kapusty pekińskiej, możesz użyć białej.
- Na środku naczynia połóż szynkę, posiekane jajko — wokół szynki. Wszystkie pozostałe składniki — buraki, jabłka, marchew, kapusta, groszek zielony — kawałki wokół szynki i jajek. Majonez do sałatki „Koza w Ogrodzie” podajemy w osobnym sosjerce.
Uwaga dla właściciela. W razie potrzeby buraki i marchewki można upiec w piekarniku: będzie jeszcze smaczniejszy.
Sałatka Wegetariańska „Koza w ogrodzie”
Pyszną sałatkę Koza w Ogrodzie można przygotować z codziennych składników. Nie trzeba wydawać dużo pieniędzy, aby zadowolić nawet najbardziej wybrednego zjadacza. Sałatka ta przypadnie do gustu wegetarianom, a mięsożercom będzie idealnym dodatkiem do każdego dania mięsnego.
Sałatka Wegetariańska „Koza w ogrodzie”
- 200–300 g rzodkiewki białej lub zielonej
- 200–300 g długiego zielonego ogórka
- 1 średnia marchewka
- 200 g marynowanych pieczarek
- 200 g oliwek bez pestek
- dowolne liście sałaty
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki l. oliwa z oliwek
- 1 łyżka. l. nasiona sezamu
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
- duży płaski talerz do serwowania
- Umyj i obierz marchewki i rzodkiewki. Zetrzyj na grubej tarce lub w paski na specjalnej koreańskiej tarce. Ogórka pokroić w paski — więc da mniej soku.
- Odcedź płyn ze słoików z oliwkami i pieczarkami. Jeżeli grzyby są duże, pokroić w paski, oliwki pozostawić w całości.
- Liście sałaty porwij rękami na małe kawałki lub paski.
- Przygotuj sos. Przełóż czosnek przez prasę lub zetrzyj go na drobnej tarce. Wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem.
- Na suchej patelni lekko podpraż nasiona sezamu.
- Połóż liście sałaty na środku naczynia, a wokół pozostałych przygotowanych składników: marchewki, rzodkiewki, ogórka, grzybów, oliwek.
- Sosem polej sałatkę Koza w Ogrodzie i posyp sezamem.
Przy okazji. Sałatkę „Koza w Ogrodzie” można podawać nie tylko na dużym płaskim talerzu, ale także w misce — talerz do serwowania z podzielonymi sekcjami-komórkami.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #sałatka jarzynowa #sałatkaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga Zacharowa31 marca 2024 r
Natalio, układanie potraw w takiej prezentacji to kwestia przyzwyczajenia. A Sałatka Kozia w ogrodzie to świetna opcja na trening)
00Odpowiedź
31 marca 2024 r
Naprawdę wygląda pięknie (brawo, fotograf), ale wyobrażam sobie, jak niewygodne jest nakładanie go na talerz! Zwłaszcza jeśli zjadaczy jest więcej niż dwóch. Sięgnij widelcem do pięciu, sześciu przegródek, na stole na pewno coś się rozsypie…
00OdpowiedźKonstanca17 listopada 2023 r
Na tej samej zasadzie zrobiłam sałatki, zarówno ze składnikami mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Ale ona nazywała je „Kwiatem” lub „Kwiatem o siedmiu kwiatach”.) Nigdy nie słyszałem nazwy „Koza w ogrodzie” (w odniesieniu do sałatki)))
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych