Do przepisu
Ryba z Malediwów to odpowiedź Sri Lanki na pasty krewetkowe i sosy rybne z Azji Południowo-Wschodniej. Wiele dań ze Sri Lanki, zwłaszcza curry warzywne, zawiera sproszkowaną malediwską rybę, która działa jako zagęszczacz, środek aromatyzujący i źródło białka. W innych potrawach stosuje się go w tak małych ilościach, że nawet nie czuć jego aromatu. Ale jednocześnie danie będzie miało określony charakter. W tym przepisie malediwską rybę denną można bezpiecznie zastąpić sardelą.
Złożoność: łatwo Porcje: 1Bez obróbki cieplnejKuchnia indyjskaKolacjaKolacjaPrzekąskaSałatkaWegetarianizm: pescetarianizmWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ3 szklanki świeżego, rozdrobnionego mięsa kokosowego2 łyżki łyżki papryczki chili1 łyżka. łyżka czarnego pieprzupół średniej cebuli1 łyżka. łyżka soku z cytrynysól do smaku2 łyżki łyżki suszonych kawałków malediwskiej ryby dennej opcjonalnie Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Zmiel mięso kokosowe.
Krok 2
W moździerzu umieszczamy chilli, czarny pieprz, cebulę, sól i suszoną rybę i wszystko ucieramy na pastę.
Krok 3
Dodać miąższ kokosowy, sok z cytryny i wymieszać.
PRZYDATNE RADY
Ryby z Malediwów są używane w wielu potrawach ze Sri Lanki jako główny składnik, nadający potrawie mocny smak, jak na przykład Sini Sambal, którego trwałość można przechowywać w szczelnym słoiku przez czas nieokreślony.
PRZY OKAZJI
Przepis dzięki uprzejmości szefów kuchni Shangri-La’s Hambantota na Sri Lance.