Sałatka grecka z awokado
gastronomia 21 grudnia 2023 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Przepis na sałatkę grecką z awokado jest odmianą klasycznej i przy tym bardzo udaną. Po pierwsze, ten niesłodzony owoc sprawia, że danie jest jeszcze zdrowsze. Po drugie, daje większą satysfakcję. A po trzecie, pozwala po prostu uzyskać nieco inne doznania kulinarne i to bardzo przyjemne. Główne składniki dania są dość tradycyjne: ogórki, pomidory, słodka papryka, cebula, sałata i oliwki. I nie ma sensu doprawiać sałatki greckiej awokado! Weź oliwę, dodaj trochę octu balsamicznego, lekko wymieszaj i gotowe. Wypróbuj nową wersję sałatki greckiej i przekonaj się, jaka jest dobra!
Złożoność: łatwo Kalorie: 301,12 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 15 minut Używany: 6,35 g/26,76 g/8,27SałatkaWegetarianizm: laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJIpomidory – 2 szt.ogórki świeże średniej wielkości – 2 szt.sałata – 4 liścienatka pietruszki – 2 gałązkisłodka papryka – 1 szt.cebula czerwona – 1 szt.duże awokado – 1 szt.sok z 1/2 cytrynyoliwki czarne bez pestek – 10 szt.oliwa z oliwek – 5 łyżek. l.ocet balsamiczny – 1 łyżka. l.suszone oregano – 1/2 łyżeczki.feta – 150 gsól, świeżo zmielony pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na sałatkę grecką. Umyj pomidory, a następnie dobrze je wysusz. Usuń nasady z łodyg, a miąższ pokrój w plasterki. Umieścić w dużej misce.
Krok 2
Umyj i osusz świeże ogórki. Odetnij końcówki. Owoce pokroić w plasterki. Sałatę i pietruszkę umyć i dobrze osuszyć. Rozerwij sałatkę. Usuń liście z gałązek pietruszki i drobno je posiekaj.
Krok 3
Paprykę słodką do sałatki umyj, przekrój na pół, usuń łodygę i nasiona. Miąższ pokroić w plasterki. Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.
Krok 4
Awokado umyj, przekrój na pół i usuń pestkę. Miąższ obierz i pokrój w kostkę. Przełożyć do miski, dodać sok z cytryny i wymieszać.
Krok 5
Oliwki do sałatki przekrój na połówki. Dodaj do miski z pomidorami, wszystkimi pozostałymi warzywami i natką pietruszki. Aby przygotować dressing, oliwę wymieszaj widelcem z octem, oregano, solą i pieprzem.
Krok 6
Powstałym sosem polej składniki sałatki greckiej i dokładnie wymieszaj. Fetę pokroić w dużą kostkę. Wyłóż na wierzch i podawaj sałatkę grecką.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jakiej oliwy z oliwek użyć do przygotowania greckiej sałatki z awokado? Oczywiście nierafinowany, najpierw tłoczony na zimno, o jasnym aromacie i bogatym pikantnym smaku!
PRZY OKAZJI
Sałatkę grecką z awokado można podawać ze świeżo upieczonym, świeżym pieczywem. Może nie jest to najzdrowsza opcja, ale na pewno jest bardzo sycąca i smaczna!