Sałatka fińska z łososiem, o niskiej zawartości soli

Do przepisu

Sałatka z fińskim łososiem jest dość sycąca, dlatego może stać się jedynym daniem na lunch lub kolację.

Złożoność: łatwo Kalorie: 323,14 kcal/porcję Porcje: 4 Używany: 21.03/18.07/19.57PiekarnikGotowaniePieczenieKuchnia fińskaKolacjaKolacjaSałatkaJajko sadzoneSKŁADNIKI NA 4 PORCJI240 g lekko solonego łososia50 g rukoli50 g szpinakuSałatka lollo rossa 50 g80 g pomidorków koktajlowych4 ziemniaki4 jajka100 g serka topionego Viola z asortymentu „Ulubione Fińskie” lub dowolnego innego w „trójkątach”15 ml oliwy z oliwek1 łyżeczka sok z cytrynysól do smakupieprz do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Ziemniaki obrać, pokroić w ósemki, posolić, popieprzyć i skropić oliwą. Ułożyć na blasze do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.

Krok 2

Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Umyj warzywa, osusz je i grubo rozerwij rękami.

Krok 3

Aby przygotować sos, w misce wymieszaj oliwę z oliwek i sok z cytryny. i dodać do dressingu. Do zielonej sałaty dodaj odrobinę sosu i wymieszaj.

Krok 4

Łososia pokroić w cienkie plasterki. Serek śmietankowy pokroić na małe kawałki. Przygotuj jajka metodą kłusowniczą lub ugotuj je „w woreczku”.

Krok 5

Na talerzach ułóż krążki ziemniaczane, a następnie zieloną sałatę, cienko pokrojony łosoś, pomidorki koktajlowe i ser. Połóż jajko na wierzchu. Posmaruj dressingiem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja