Sałatka Filadelfia

Sałatka Filadelfia

gastronomia 23 października 2023 r3,67 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzSałatka Filadelfia Do przepisu

Przepis na sałatkę filadelfijską przypadnie do gustu miłośnikom kuchni azjatyckiej, którzy nie potrafią opanować przygotowania klasycznego sushi. Rzecz w tym, że pod względem składników (ryż, arkusz nori, ogórek, ryba, serek śmietankowy, sos sojowy i ocet ryżowy) nasze danie jest identyczne z bułkami o tej samej nazwie, ale sam proces tworzenia jest prostszy, tj. , „leniwy”. Przygotowanie sałatki Philadelphia jest naprawdę proste: składniki są krojone i układane warstwami. Pozostaje tylko lekko ostudzić naczynie, posypać sezamem i podawać ku uciesze domowników lub gości.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 384,17 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 1 godzina Używany: 17,48 g/12,28 g/36,37SałatkaWegetarianizm: pescetarianizmWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIryż do sushi – 250 gwoda pitna – 350 mlocet ryżowy – 60 mlsól – 1/2 łyżeczki.cukier – 1 łyżeczka.serek śmietankowy – 250 gsos sojowy – 2 łyżki. l.świeży ogórek – 150 glekko solona czerwona ryba – 350 garkusz nori – 1 szt.koperek – 1 mała gałązkabiały i czarny sezam do posypania – po 1 łyżeczce. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki na sałatkę filadelfijską. Ryż sushi dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i przełóż do chochli. Napełnij zimną pitną wodą i zagotuj. Gotuj przez 15 minut.

Krok 2

Do małej miski wlej ocet ryżowy. Dodać sól i cukier, następnie bardzo dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. Wlać mieszaninę na ryż. Zamieszać.

Krok 3

Umieść serek śmietankowy w misce. Wlać sos sojowy i dokładnie wymieszać. Umyj i osusz świeże ogórki. Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój je w długie plasterki.

Krok 4

Wyjmij czerwoną rybę do sałatki z opakowania. Pokrój w cienkie plasterki. Przygotuj tortownicę o średnicy około 20 cm, z arkusza nori wytnij okrąg o odpowiedniej średnicy. Nie wyrzucaj resztek!

Krok 5

Nori ułóż w tortownicy. Na wierzchu połóż połowę ciepłego ryżu. Połowę serka śmietankowego wyłożyć na sos sojowy i wygładzić. Ułożyć większość plasterków ogórka.

Krok 6

Drobno posiekaj skrawki arkusza nori i wymieszaj z pozostałym ryżem. Rozłóż rybę na warstwie ogórków (trochę zostaw do dekoracji). Ułożyć ryż z nori (spłaszczyć) i serkiem śmietankowym.

Krok 7

Udekoruj wierzch sałatki pozostałymi plasterkami ryby i ogórkiem. Przykryj wierzch formy folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Następnie usuń i usuń bok.

Krok 8

Koperek umyj, osusz dokładnie ręcznikiem papierowym i oderwij listki od gałązki. Udekoruj nimi sałatkę filadelfijską. Posypujemy białym i czarnym sezamem. Podawać.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jeśli chcesz urozmaicić smak sałatki Philadelphia, dodaj do niej warstwę cienko pokrojonego awokado – pomiędzy górną warstwą ryżu z nori i serkiem śmietankowym.

PRZY OKAZJI

Sałatkę Philadelphia można przygotować z dowolnym serkiem śmietankowym (Philadelphia, serek śmietankowy) lub nawet z miękkim twarogiem. W tym drugim przypadku zawartość kalorii w naczyniu nieznacznie spadnie.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja