Sałatka Filadelfia
gastronomia 23 października 2023 r3,67 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Przepis na sałatkę filadelfijską przypadnie do gustu miłośnikom kuchni azjatyckiej, którzy nie potrafią opanować przygotowania klasycznego sushi. Rzecz w tym, że pod względem składników (ryż, arkusz nori, ogórek, ryba, serek śmietankowy, sos sojowy i ocet ryżowy) nasze danie jest identyczne z bułkami o tej samej nazwie, ale sam proces tworzenia jest prostszy, tj. , „leniwy”. Przygotowanie sałatki Philadelphia jest naprawdę proste: składniki są krojone i układane warstwami. Pozostaje tylko lekko ostudzić naczynie, posypać sezamem i podawać ku uciesze domowników lub gości.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 384,17 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 1 godzina Używany: 17,48 g/12,28 g/36,37SałatkaWegetarianizm: pescetarianizmWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIryż do sushi – 250 gwoda pitna – 350 mlocet ryżowy – 60 mlsól – 1/2 łyżeczki.cukier – 1 łyżeczka.serek śmietankowy – 250 gsos sojowy – 2 łyżki. l.świeży ogórek – 150 glekko solona czerwona ryba – 350 garkusz nori – 1 szt.koperek – 1 mała gałązkabiały i czarny sezam do posypania – po 1 łyżeczce. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na sałatkę filadelfijską. Ryż sushi dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i przełóż do chochli. Napełnij zimną pitną wodą i zagotuj. Gotuj przez 15 minut.
Krok 2
Do małej miski wlej ocet ryżowy. Dodać sól i cukier, następnie bardzo dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. Wlać mieszaninę na ryż. Zamieszać.
Krok 3
Umieść serek śmietankowy w misce. Wlać sos sojowy i dokładnie wymieszać. Umyj i osusz świeże ogórki. Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój je w długie plasterki.
Krok 4
Wyjmij czerwoną rybę do sałatki z opakowania. Pokrój w cienkie plasterki. Przygotuj tortownicę o średnicy około 20 cm, z arkusza nori wytnij okrąg o odpowiedniej średnicy. Nie wyrzucaj resztek!
Krok 5
Nori ułóż w tortownicy. Na wierzchu połóż połowę ciepłego ryżu. Połowę serka śmietankowego wyłożyć na sos sojowy i wygładzić. Ułożyć większość plasterków ogórka.
Krok 6
Drobno posiekaj skrawki arkusza nori i wymieszaj z pozostałym ryżem. Rozłóż rybę na warstwie ogórków (trochę zostaw do dekoracji). Ułożyć ryż z nori (spłaszczyć) i serkiem śmietankowym.
Krok 7
Udekoruj wierzch sałatki pozostałymi plasterkami ryby i ogórkiem. Przykryj wierzch formy folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Następnie usuń i usuń bok.
Krok 8
Koperek umyj, osusz dokładnie ręcznikiem papierowym i oderwij listki od gałązki. Udekoruj nimi sałatkę filadelfijską. Posypujemy białym i czarnym sezamem. Podawać.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli chcesz urozmaicić smak sałatki Philadelphia, dodaj do niej warstwę cienko pokrojonego awokado – pomiędzy górną warstwą ryżu z nori i serkiem śmietankowym.
PRZY OKAZJI
Sałatkę Philadelphia można przygotować z dowolnym serkiem śmietankowym (Philadelphia, serek śmietankowy) lub nawet z miękkim twarogiem. W tym drugim przypadku zawartość kalorii w naczyniu nieznacznie spadnie.