Sałatka Drakosha
selenmama 11 grudnia 2023 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Sałatka Smoka spodoba się każdemu, ale najbardziej zachwyci dzieci. Połączenie owoców i mięsa czy drobiu już dawno nikogo nie zdziwiło, dlatego przepis na sałatkę Dragon można śmiało stosować na każdą okazję. Przysmak ten będzie doskonale wyglądał na świątecznym stole, jeśli zostanie przygotowany i udekorowany w formie figurki, ale na zwykły obiad wystarczy po prostu wymieszać wszystkie składniki i podać w salaterce.
Złożoność: łatwo Kalorie: 338,37 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Używany: 15,84 g/24,92 g/12,33SałatkaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIkurczak (filet) – 400 gmajonez – 200 gkukurydza konserwowa – 200 gjajko gotowane – 4 sztkiwi – 3 szt.liście sałaty – 2 szt.jabłko – 1 szt.ogórek – 1 szt.młody por – 1 sztczerwona papryka – 1 szt.olej roślinny – 2 łyżki. l.sos sojowy – 1 łyżka. l.oliwkisólświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Filet z kurczaka pokroić w cienkie paski i usmażyć na oleju roślinnym z sosem sojowym. Fajny.
Krok 2
Por (białą część) pokroić w cienkie półpierścienie. Jeżeli dysponujemy starszym porem, należy go gotować we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty lub podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Krok 3
Jabłko obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę i od razu wymieszać z majonezem, aby nie ściemniało. Odcedź kukurydzę na durszlaku, aby odsączyć nadmiar płynu.
Krok 4
Jajka pokroić w drobną kostkę, pozostawiając jedno białe nienaruszone – wytnij z niego dwa kółka na oczy smoka. Posiekaj także resztę białka.
Krok 5
W misce wymieszaj kurczaka, kukurydzę, jabłko i por. Doprawić majonezem, solą, pieprzem i ułożyć na dużym płaskim naczyniu w kształcie smoka.
Krok 6
Kiwi obierz i pokrój w cienkie półokrągłe plasterki. Z oliwki wytnij dwa kółka na oczy, resztę pokrój w cienkie paski imitujące pazury. Ze słodkiej papryki wytnij trójkąt na nos. Z ogórka wytnij kilka trójkątów na „kolce” smoka oraz dwa zaokrąglone kawałki na uszy.
Krok 7
Udekoruj ciało smoka nakładającą się warstwą kiwi – będą to łuski. Na pysku złóż oczy z białek i oliwek, dodaj czerwony nos i uszy z ogórka. Przymocuj skrzydełka z liści sałaty do boku ciała, a bliżej ogona dodaj pazury z oliwek. Ostrożnie wbij „kolce” ogórka wzdłuż kręgosłupa smoka. Sałatkę włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
UWAGA DO GOSPODARKI
Majonez w tej sałatce można zastąpić gęstą śmietaną. Czerwony nos można wyciąć nie z pieprzu, ale ze skórki jabłka, jeśli do sałatki używasz jabłka tego koloru.
PRZY OKAZJI
Aby urozmaicić smak, część filetu z kurczaka w sałatce Dragon można zastąpić krewetkami. Zamrożone lepiej jest rozmrozić wcześniej i szybko je usmażyć, natomiast krewetki z puszki w zalewie trzeba będzie przełożyć na sito, żeby odsączyć nadmiar płynu.