Do przepisu
Sałatkę tę można przygotować z innymi owocami morza. Szczególnie dobre są tutaj przegrzebki i falangi kraba królewskiego, rozłożone na kawałki.
Złożoność: łatwo Kalorie: 190,07 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 1 godzina Używany: 16,51 g/4,51 g/20,27KolacjaKolacjaSałatka8 marcaWalentynkiUrodzinyNa świątecznym stoleNowy RokSzybkoRomantyczna kolacjaBufetSKŁADNIKI NA 4 PORCJI1 różowy grejpfrut1 biały grejpfrut1 miotła2 pomarańcze2 limonki400 g dużych surowych krewetek2 duże czerwone słodkie papryki3 cm świeży korzeń imbiru4–5 gałązek miętyolej roślinnysól, świeżo zmielony czarny pieprzchili do dekoracji Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Imbir obierz, zetrzyj na drobnej tarce, wymieszaj z 50 ml oliwy, dodaj sól i pieprz.
Krok 2
Obierz krewetki ze skorupy, odetnij grzbiet, usuń żyłę jelitową. Krewetki wymieszać z marynatą imbirową i pozostawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej lub do 12 godzin w lodówce.
Krok 3
Paprykę słodką oczyszczoną z nasion i błon pokrój w cienkie paski. Podgrzej 1 łyżeczkę. olej na dużej patelni, smaż paprykę na dużym ogniu, 1 minutę. Dodać krewetki wraz z marynatą, smażyć 3 minuty. Krewetki pieprzowe przełóż na talerz, nie myj patelni.
Krok 4
Obierz wszystkie owoce cytrusowe, aż będzie widoczny miąższ. Filet pokroić w plastry pomiędzy foliami, zachowując wyciekający sok. Wyciekły sok wlać na patelnię, na której smażono krewetki, dodać kilka łyżek zimnej wody, postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia, zeskrobując ewentualne brązowe ślady. Zdjąć z ognia, ostudzić.
Krok 5
Liście mięty ułożyć w stos, zwinąć w tubę i posiekać. Pokrój chili w cienkie plasterki do dekoracji. Połącz owoce cytrusowe, krewetki pieprzowe i miętę. Wlać płyn z patelni, pieprz i sól. Podawać natychmiast, udekorowane chili.