Sałatka Chafan
gastronomia 20 grudnia 2023 r(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Sałatka Chafan jest zupełnie wyjątkowa, ostro wyróżniająca się na tle zwykłego Oliviera i mimozy. Wiele osób nigdy o tym nie słyszało, więc jeśli raz zaproponujesz to danie swoim gościom, najprawdopodobniej będą mile zaskoczeni. Historia powstania sałatki Chafan owiana jest ciemnością: wiadomo, że do centralnej części naszego kraju trafiła ona z Syberii, ale trafiła tam albo z Chin, albo z Korei. Przepis na danie jest prosty: mięso (najczęściej wołowe) kroi się w cienkie paski, szybko marynuje i smaży na oleju roślinnym, po czym układa na środku dużego talerza. Tarte warzywa (marchew, buraki, kapusta, ogórki i ziemniaki) rozkładane są „w stosach”. Ponadto część składników dodaje się do sałatki na surowo, doprawiając octem, a część dodaje się po obróbce cieplnej. Sos też ma swoje miejsce! Przygotowywany jest na bazie majonezu z czosnkiem i umieszczany pod mięsem. Obecni przy stole mogą sami wybrać składniki, nałożyć je na talerz i dodać sos do smaku. I na koniec nie możemy nie powiedzieć, że sałatka Chafan wygląda niesamowicie reprezentacyjnie, dlatego można ją podawać na świątecznym stole.
Złożoność: przeciętny Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzinaSałatkaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIpulpa wołowa – 350 gadjika – 1/2 łyżeczki.wino czerwone wytrawne – 3 łyżki. l.marchewka – 300 gburaki – 300 gcukier – 3 łyżeczki.ocet jabłkowy – 3 łyżki. l.kapusta biała – 300 gziemniaki – 300 golej roślinny do smażenia – w razie potrzebyświeże ogórki – 300 gczosnek – 2 ząbkimajonez – 120–150 gliście koperku i pietruszki do dekoracji – do smakusól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na sałatkę Chafan. Miąższ wołowy myjemy i kroimy w cienkie plasterki, a następnie bardzo ostrym nożem w paski. Umieścić w misce. Doprawić solą, pieprzem, winem i wymieszać. Pozostaw na 20 minut.
Krok 2
W czasie marynowania mięsa przygotuj warzywa na sałatkę. Marchew obierz, umyj i pokrój na specjalnej tarce do marchewki koreańskiej. Przełóż do miski, posyp łyżeczką cukru i zalej łyżką octu. Zamieszać.
Krok 3
Obierz także buraki, umyj je i pokrój na specjalnej tarce do koreańskiej marchwi. Przełóż do miski, posyp łyżeczką cukru i zalej łyżką octu. Zamieszać.
Krok 4
Kapustę pokroić w cienkie paski do sałatki. Włożyć do miski, posypać solą, łyżeczką cukru i pieprzem. Pocieraj rękami. Dodać łyżkę octu i wymieszać.
Krok 5
Obierz ziemniaki, umyj je i zetrzyj na koreańskiej tarce do marchwi. Dokładnie spłucz, zanurzając partiami w dużej misce z zimną wodą, a następnie osusz papierowymi ręcznikami.
Krok 6
Świeże ogórki na sałatkę umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Pokrój w cienkie koła, a następnie w paski. Do sosu obierz czosnek i przepuść przez prasę. Wymieszaj majonez.
Krok 7
Przygotowane ziemniaki smaż partiami na głębokim tłuszczu, aż uzyskają złoty kolor. Gotowe danie ułożyć na kilku warstwach ręczników papierowych, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
Krok 8
Marynowaną wołowinę smażymy na dużej ilości oleju, aż będzie całkowicie ugotowana. Złóż sałatkę Chafan. Umieść sos majonezowy na środku dużego płaskiego talerza. Umieść wokół niego wszystkie przygotowane warzywa i mięso. Podawaj natychmiast.
UWAGA DO GOSPODARKI
Do sałatki Chafan można dodać także czerwoną cebulę. Aby to zrobić, pokrój go w półpierścienie, zamarynuj w occie jabłkowym (5 minut), następnie lekko odciśnij i ułóż w stos obok pozostałych warzyw.
PRZY OKAZJI
Jeśli uważasz, że surowe buraki zupełnie nie pasowałyby do sałatki Chafan, lekko je ugotuj lub gotuj na wolnym ogniu w rondlu, dodając odrobinę wody, cukru i octu (5-7 minut).