Sałatka Cezar z szynką
gastronomia 16 grudnia 2023 r4,67 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu
Sałatka Cezar z szynką to szybka i smaczna alternatywa popularnego włoskiego przepisu. Ten składnik doda potrawie oryginalności i pomoże zaoszczędzić czas. Zaskocz i zachwyć swoich bliskich tą nieoczekiwaną interpretacją klasycznej sałatki. Możesz eksperymentować i używać różnych rodzajów szynki: szynki gotowanej, wędzonej, pieczonej, prosciutto, bresaola, jamon itp. W zależności od wyboru zmienią się smaki i konsystencja potrawy. A jeśli dodasz szynkę z indyka lub kurczaka, zawartość kalorii w sałatce zmniejszy się. Pamiętaj, że ten produkt zawiera dość dużo soli: dla zrównoważenia smaku, podczas serwowania udekoruj sałatkę pomidorkami koktajlowymi.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 591,74 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Używany: 29,29 g/42,34 g/23,46SałatkaSKŁADNIKI NA 6 PORCJISzynka gotowana lub wędzona – 300 gsałata rzymska – 1 główkakromki chleba gruboporowatego (ciabatta, bagietka) – 4-5 sztukser twardy (podawany parmezan/grana) – 100 goliwa z oliwek – 2 łyżkisól, mielony czarny pieprz, suszony czosnek do smakuNa dressing (wszystkie składniki muszą mieć tę samą temperaturę):filet z anchois w oleju – 3 sztoliwa z oliwek – 60 ml + 2 łyżkiżółtko jaja CO – 1 szt.tarty twardy ser (np. parmezan) – 3 łyżkiczosnek – 1 ząbek, obranysok z cytryny – 2 łyżkiMusztarda Dijon – ¾ łyżeczkisól – 1/2 łyżeczkiSos Worcestershire – do smakumielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 s. Chleb na grzanki pokroić w drobną kostkę, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, polać oliwą, posypać solą, pieprzem i suszonym czosnkiem, wymieszać. Piec przez 10-15 minut, aż uzyska złoty kolor. Liście sałaty oddzielić od główki, opłukać i osuszyć ręcznikiem.
Krok 2
Aby przygotować sos, w moździerzu rozetrzyj ząbek czosnku, filet z sardeli i sól. Powinieneś otrzymać jednorodną pastę. Przełóż masę do miski, dodaj musztardę, sok z cytryny i wymieszaj. Następnie dodaj żółtko, 2 łyżki. łyżki oliwy z oliwek i wymieszaj masę na emulsję.
Krok 3
Następnie dodawać kropla po kropli pozostały olej, dokładnie mieszając, aż masa zgęstnieje. Dodać tarty ser, sos Worcestershire, pieprz, wymieszać. Jeśli mieszanina jest zbyt gęsta, dodaj trochę przegotowanej wody. Sos Cezar możesz również przygotować w blenderze.
Krok 4
Szynkę pokroić w cienkie plasterki o szerokości około 1,5-2 cm i długości 7-10 cm. Ser pokroić w cienkie plasterki za pomocą obieraczki do warzyw lub specjalnego noża do sera. Odetnij grube, szorstkie części sałaty rzymskiej; nie będą Ci potrzebne. Resztę liści rozerwij rękami lub posiekaj nożem, aby było wygodne do jedzenia, ale nie za małe.
Krok 5
Aby podać sałatkę, włóż sałatkę rzymską do miski, dodaj kilka łyżek sosu Cezar i dokładnie wymieszaj dwiema łyżkami. Połóż liście na półmisku do serwowania.
Krok 6
Na wierzchu ułóż plastry szynki i sera w piękne loki, posyp krakersami i polej naczynie kilkoma łyżkami przygotowanego sosu. Sałatkę najlepiej podawać od razu po dressingu, aby grzanki nie rozmokły, a liście nie straciły kształtu.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli szynkę pokroimy w kostkę, można ją najpierw szybko usmażyć na oleju słonecznikowym, a następnie osuszyć na papierowym ręczniku, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Następnie na tej samej patelni usmaż krakersy, posypując je solą, wędzoną lub zwykłą papryką i suszonym czosnkiem. Dzięki temu danie będzie bardziej aromatyczne.
PRZY OKAZJI
Sos sałatkowy Cezar z szynką doskonale komponuje się także z mięsami, rybami, owocami morza i warzywami. Dlatego jeśli masz niewykorzystany dressing, możesz dodać go do innych potraw. W razie potrzeby sos przechowywać w lodówce do 3 dni.