Sałatka Cezar z paluszkami krabowymi
gastronomia 15 grudnia 2023 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Zapraszamy do przygotowania niezwykłej sałatki Cezar z paluszkami krabowymi. Wymagane są do niego następujące składniki: chrupiąca sałata, grzanki, sos maślany z nutami azjatyckimi, paluszki krabowe, ser żółty i świeże pomidory. Klasyczny sos Cezar uzupełnimy imbirem, Tabasco, aromatycznym olejem sezamowym i świeżą kolendrą. Aby uzyskać piękną prezentację, zalecamy pocięcie paluszków krabowych w cienkie paski: w tym celu zwiń paluszki w arkusz i pokrój w paski o szerokości 3–5 mm.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 505,02 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Używany: 22,19 g/32,25 g/31,50SałatkaSKŁADNIKI NA 6 PORCJIpaluszki krabowe – 200 gsałata rzymska – 1 główkapomidorki koktajlowe – 100 gkromki chleba gruboporowatego (ciabatta, bagietka) – 4-5 sztukser twardy (podawany parmezan/grana) – 100 golej roślinny – 2 łyżki. łyżkisól, mielona ostra czerwona papryka – do smakuNa dressing (wszystkie składniki muszą mieć tę samą temperaturę):filet z anchois w oleju – 3 sztbezzapachowy olej słonecznikowy – 60 mlolej sezamowy – 1 łyżeczkażółtko jaja C0 – 1 szt.czosnek – 1 ząbekświeży obrany korzeń imbiru – długość 2 cm, grubość palcakolendra – 5 gałązeksok z cytryny lub limonki – 2 łyżki. łyżkisos rybny – 1 łyżeczkaMusztarda Dijon – ¾ łyżeczkisól – 1/2 łyżeczkiSos Tabasco – do smakumielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Chleb na grzanki pokroić w drobną kostkę, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, polać oliwą, posypać solą, mielonym czerwonym pieprzem i wymieszać. Piec przez 10-15 minut, aż uzyska złoty kolor. Liście sałaty oddzielić od główki, opłukać i osuszyć ręcznikiem.
Krok 2
Sos: Zetrzyj korzeń imbiru na drobnej tarce. Razem z ząbkiem czosnku, filetami anchois i solą włóż do moździerza i utrzyj na gładką pastę. Przełożyć masę do miski, dodać musztardę, żółtko, sok z limonki lub cytryny i wymieszać. Ciągle mieszaj sos trzepaczką, w tym samym czasie dodając kropla po kropli olej słonecznikowy.
Krok 3
Gdy mieszanina zgęstnieje, możesz od razu wylać cały pozostały olej i ponownie ubić. Dodać olej sezamowy, sos rybny, Tabasco, drobno posiekaną kolendrę, czarny pieprz i dokładnie wymieszać. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodać trochę przegotowanej wody. Aby przyspieszyć proces, sos Cezar można przygotować w blenderze.
Krok 4
Paluszki krabowe pokroić w cienkie, długie paski, a ser w cienkie plasterki. Użyj obieraczki do warzyw lub specjalnego noża do sera. Odetnij grube, szorstkie części z liści sałaty; nie będą potrzebne. Resztę liści rozerwij w dłoniach lub posiekaj nożem, abyś mógł je zjeść wygodnie, ale niezbyt drobno.
Krok 5
Przed podaniem w misce umieść posiekane kawałki Romano i kilka łyżek sosu Cezar. Dokładnie wymieszaj, użyj do tego dwóch łyżek. Przełóż liście sałaty na półmisek.
Krok 6
Na wierzchu ułóż cienkie paski paluszków krabowych i plasterki sera, posyp krakersami i polej naczynie kilkoma łyżkami przygotowanego sosu. Sałatkę najlepiej podawać od razu po dressingu, aby grzanki nie rozmokły, a zielone liście nie straciły kształtu.
UWAGA DO GOSPODARKI
Sałatkę można udekorować chipsami z paluszków krabowych: zwiń patyk w arkusz, pokrój w paski o szerokości 2-3 cm, posyp pieprzem, solą, polej olejem roślinnym, wymieszaj, ułóż na blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 200 stopni z konwekcją przez 15-20 minut, aż chipsy się ugotują i staną się chrupiące.
PRZY OKAZJI
Grzanki do azjatyckiego sosu sałatkowego Cezar można przygotować z nasionami sezamu: dodać 1 łyżkę nasion wraz z przyprawami przed pieczeniem. Mieszanka czarnego i białego sezamu wzmocni smak krakersów.