Sałatka Cezar z Łososiem
gastronomia 6 grudnia 2023 r(5)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Sałatka Cezar z Łososiem… „Czy to było możliwe?” — zapytają początkujący kucharze, którzy często boją się odejść choćby o pół kroku od ogólnie przyjętych przepisów. Odpowiadamy więc na to pytanie twierdząco, ponieważ danie w tym wykonaniu okazuje się lekkie i niezwykle smaczne. Skład sałatki jest dość prosty: lekko solony łosoś, sałata lodowa, pomidorki koktajlowe, domowe grzanki, tarty ser. Ale tankowanie jest dość oryginalne, ale nie skomplikowane. Wśród jego składników nie znajdziemy jajek, jak przystało na klasycznego Cezara, za to znajdziemy oliwę z oliwek, musztardę Dijon, jogurt naturalny i ocet balsamiczny. Zobaczysz: okaże się bardzo interesująca!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 680,32 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 15 minut Używany: 29,63 g/50,61 g/33,61SałatkaWegetarianizm: pescetarianizmWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIczosnek – 1 duży ząbekoliwa z oliwek – 2 łyżki. l.chleb tostowy – 2 kromkilekko solony łosoś – 300 gSałata lodowa – 300 gpomidorki koktajlowe – 150 gser twardy – 100 gDo sosu: oliwa z oliwek – 4 łyżki. l.Musztarda Dijon – 2 łyżeczki.ocet balsamiczny – 1 łyżka. l.jogurt naturalny – 2 łyżki. l.sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotować wszystkie składniki na sałatkę Cezar z łososiem. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do miski. Wlać oliwę i wymieszać. Pozostaw na 15 minut, następnie odcedź.
Krok 2
Odetnij skórkę z kromek chleba. Okruchy pokroić w małe kostki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą czosnkową i piec 15 minut w temperaturze 170°C. Pozwól ostygnąć.
Krok 3
Lekko osolonego łososia pokroić w małe plasterki. Sałatę lodową podziel na liście i pokrój w duże kwadraty. Umieścić w głębokiej misce. Dodaj łososia.
Krok 4
Pomidorki koktajlowe umyj, dobrze osusz i przekrój na połówki. Włóż do miski z sałatą lodową i lekko solonym łososiem. Zetrzyj twardy ser na drobnej tarce.
Krok 5
Przygotuj sos sałatkowy. Do miski wlać oliwę, dodać musztardę Dijon, ocet balsamiczny i jogurt naturalny. Doprawić solą i pieprzem. Lekko ubić widelcem.
Krok 6
Rozłóż wymieszane składniki sałatki Cezar do misek. Polać powstałym sosem. dodać grzanki, posypać tartym serem i podawać.
UWAGA DO GOSPODARKI
Krakersy do sałatki Cezar z łososiem można przygotować nie w piekarniku, ale na suchej patelni. W takim przypadku należy uważnie monitorować temperaturę (powinna być niska lub średnia) i często mieszać kostki chleba.
PRZY OKAZJI
Jeśli chcesz, spróbuj pewnego dnia zrobić sałatkę Cezar nie z lekko solonym łososiem, ale z gotowanym, pieczonym, a nawet łososiem z puszki. Doznania gastronomiczne będą inne, ale nie mniej wspaniałe.