Sałatka Carska z kalmarami, krewetkami i czerwonym kawiorem
gastronomia 21 grudnia 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu
Sałatka carska z kalmarami, krewetkami i czerwonym kawiorem jest godna każdego świątecznego stołu, zwłaszcza noworocznego. Zgadzam się: tak luksusowy zestaw składników rzadko można znaleźć w jednym daniu! Są kalmary, krewetki i, co najważniejsze, czerwony kawior, który przenosi sałatkę na królewski lub królewski poziom. Cóż, jeśli zignorujesz drogie składniki i sięgniesz do samego przepisu, okaże się, że nie jest to takie skomplikowane. Produkty są po prostu krojone, łączone z majonezem i umieszczane w salaterce. Nadszedł czas na dekorację! Pozostały majonez wytwarza się w postaci siatki, a w powstałych komórkach umieszcza się czerwony kawior. Voila! Sałatka Królewska jest gotowa i czeka na zasłużone brawa!
Złożoność: łatwo Kalorie: 308,74 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 25 minut Dodać. czas: 50 minut Używany: 28,19 g/21,88 g/6,05SałatkaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJItuszki kalmarów – 300 gobrane gotowane-mrożone krewetki – 250 gpaluszki krabowe – 100 gkoperek – 2 gałązkiser twardy – 100 gmajonez – 150 gkawior czerwony – 70 gsól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki na sałatkę. Najpierw ugotuj jajka na twardo. Umieść je w rondlu i zalej wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut. Spuścić wodę. Schłodź jajka pod bieżącą wodą.
Krok 2
W drugim rondlu zagotuj wodę i dodaj sól. Ułóż przygotowane tusze kalmarów. Ponownie zagotuj i gotuj przez 4 minuty. Odcedź na durszlaku. Pozwól ostygnąć.
Krok 3
Ugotowane-zamrożone krewetki na sałatkę włożyć do dużej miski i zalać wrzątkiem tak, aby przykryła je 3 cm warstwą. Zamknąć pojemnik. Pozostaw krewetki na 10 minut, następnie odcedź na durszlaku.
Krok 4
Drobno posiekaj paluszki krabowe. Koperek umyć i dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Posiekaj drobno, usuwając szorstkie łodygi. Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Krok 5
Posiekaj jajka. Drobno posiekaj kalmary i krewetki. Umieścić w misce. Dodać jajka, koperek i paluszki krabowe. Dodaj około jedną trzecią majonezu. Dodać sól, pieprz i wymieszać.
Krok 6
Powstałą sałatkę umieść w salaterce z niskimi bokami. Wyrównaj powierzchnię łyżką stołową lub silikonową szpatułką. Na wierzchu równomiernie rozłóż starty ser.
Krok 7
Pozostały majonez przełóż do rękawa cukierniczego z wąską końcówką. Sos rozsmaruj na powierzchni sałaty tworząc kratkę. W każdej komórce umieść czerwony kawior.
Krok 8
Sałatkę z kalmarami, krewetkami i czerwonym kawiorem wkładamy do lodówki na 30 minut. Przed podaniem można udekorować małymi gałązkami koperku.
UWAGA DO GOSPODARKI
Sałatka carska z kalmarami, krewetkami i czerwonym kawiorem nie wymaga długotrwałego moczenia w sosie, dlatego danie można (a nawet należy) podawać od razu po przygotowaniu.
PRZY OKAZJI
Jeśli to możliwe, zastąp paluszki krabowe taką samą ilością mięsa krewetek lub małży. W takim przypadku smak sałatki stanie się szczególnie wyrafinowany i świąteczny.