Sałatka Berezka
Anioł Księżyc 16 grudnia 2023 r(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Sałatka brzozowa nie jest u nas tak popularna jak, powiedzmy, „Mimoza” czy „Śledź pod futrem”, ale wiele osób nadal ją uwielbia. Jest przygotowywany po prostu i z najtańszych składników. W skład sałatki wchodzą jajka na twardo, pieczarki smażone z cebulą, smażony filet z kurczaka, a także suszone śliwki i ogórki (marynowane lub solone). Zgodnie z przepisem wszystkie składniki układa się warstwami i polewa majonezem. Jeśli chodzi o jajka, należy je rozdzielić na białka i żółtka, a następnie wykorzystać do dekoracji sałatki. Pień „brzozy” rysuje się na powierzchni naczynia majonezem, a liście układa się posiekaną natką pietruszki. Okazuje się bardzo piękne i pyszne!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 416,04 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 1 godzina Używany: 21,08 g/31,35 g/11,30SałatkaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIjaja C0 – 3 szt.suszone śliwki – 70 gfilet z kurczaka – 400 golej roślinny – 4 łyżki. l.cebula – 120 gpieczarki – 200 gogórki kiszone lub kiszone – 100 gnatka pietruszki – 2 gałązkimajonez – 150–170 gsól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na sałatkę brzozową. Najpierw ugotuj jajka na twardo. Umieść je w rondlu i zalej wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut. Spuścić wodę. Schłodź jajka pod bieżącą wodą.
Krok 2
Dokładnie umyj śliwki i zalej gorącą wodą. Pozostaw do użycia. Umyj i osusz filet z kurczaka. Grubo posiekaj i smaż na połowie oleju roślinnego, aż będzie ugotowany ze wszystkich stron. Doprawić solą i pieprzem i ostudzić.
Krok 3
Obierz cebulę na sałatkę i pokrój ją w półpierścienie. Wytrzyj pieczarki wilgotną szmatką. Pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Włóż do niego cebulę i grzyby i mieszając smaż na średnim ogniu. Pozwól ostygnąć.
Krok 4
Ogórki kiszone lub kiszone pokroić w bardzo małą kostkę. Natkę pietruszki umyć i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami. Usuń wszystkie twarde łodygi. Drobno posiekaj warzywa.
Krok 5
Zbierz sałatkę brzozową. Śliwki przełóż na sitko i lekko odciśnij. Pokroić w cienkie paski. Odłóż kilka owoców do dekoracji. Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę.
Krok 6
Majonez umieścić w rękawie cukierniczym z cienką końcówką. Usmażone pieczarki z cebulą ułożyć na dużym okrągłym płaskim talerzu i wygładzić. Przykryj „siatką” majonezu.
Krok 7
Na wierzchu ułóż filet z kurczaka. Posmaruj majonezem. Ułóż warstwę śliwek. Posmaruj majonezem i rozłóż pokrojone w plasterki ogórki. Ponownie przykryj wstęgą majonezu i równomiernie rozprowadź silikonową szpatułką.
Krok 8
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Zetrzyj je oddzielnie na drobnej tarce. Ułóż białka na obwodzie prawie gotowej sałatki, tworząc szeroki pierścień. Wypełnij środek żółtkami. Wylej majonez z rękawa cukierniczego na powierzchnię pnia sałaty i gałązek brzozy.
Krok 9
Pozostałe śliwki pokroić w cienkie paski. Rozłóż ciemne paski na „brzozie”. Zrób „liście” z pietruszki. Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę, aby namoczyć warstwy.
UWAGA DO GOSPODARKI
Należy pamiętać, że pieczarek na sałatkę Berezka nie należy solić podczas smażenia, w przeciwnym razie puszczą sok i będą raczej gulasz, przez co na grzybach nie będzie apetycznej złotobrązowej skórki.
PRZY OKAZJI
Filet do sałatki Berezka można upiec w piekarniku, a nie smażyć. W tym celu zawiń kurczaka w folię, dopraw solą i mielonym czarnym pieprzem i piecz przez 30 minut w temperaturze 190°C.