Sałatka bawarska z kurczakiem i grzankami
gastronomia 1 listopada 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Sałatka bawarska z kurczakiem i grzankami jest dobra ze względu na swój bezpretensjonalny skład: zawiera produkty, na które każdy może sobie pozwolić. Rezultat jest naprawdę doskonały: obfite, smaczne danie o ciekawej konsystencji. Zdobądź przepis na sałatkę! Podsmaż kurczaka, osusz w piekarniku kostki białego chleba na maśle czosnkowym, następnie połącz z posiekanymi pomidorami, tartym serem, ziołami i dopraw kwaśną śmietaną i sosem musztardowym. Należy tylko pamiętać, że sałatkę bawarską należy podawać od razu po przygotowaniu, w przeciwnym razie grzanki rozmokną, co nie będzie miało najlepszego wpływu na smak potrawy.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 491,30 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 30 minut Używany: 26,58 g/37,56 g/18,87SałatkaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIfilet z kurczaka – 400 gsuszone oregano – 1 łyżeczka.olej roślinny – 6 łyżek. l.Chleb biały „wczorajszy” – 6 kromekczosnek – 2 ząbkipomidory – 300 gser twardy – 150 gnatka pietruszki – 3 gałązkiśmietana – 200 gmusztarda łagodna – 2 łyżeczki.sok z cytryny – 1 łyżka. l.sól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki sałatki bawarskiej. Filet z kurczaka umyj pod bieżącą wodą i osusz. Sól i pieprz do smaku i posyp suszonym oregano. Pozostaw na 10 minut.
Krok 2
Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju roślinnego. Ułóż w nim filet z kurczaka i smaż z obu stron na średnim ogniu. Następnie zamknij patelnię i smaż kurczaka, aż będzie ugotowany, pod przykryciem, na małym ogniu (10 minut). Pozwól ostygnąć.
Krok 3
Przygotuj grzanki do sałatki bawarskiej. Odetnij skórkę z kromek białego chleba. Okruchy pokroić w kostkę. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Wlać pozostały olej i pozostawić na 15 minut.
Krok 4
Kostki chleba układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Odcedź olej roślinny i skrop nim kromki chleba. Suszyć w piekarniku (około 15 minut). Odwróć się raz. Pozwól ostygnąć.
Krok 5
Pomidory do sałatki umyj, osusz i usuń nasady z łodyg. Owoce pokroić w kostkę. Pokrój także twardy ser. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i oddzielić liście od gałązek. Drobno posiekaj. Filet z kurczaka pokroić w kostkę.
Krok 6
Przygotuj bawarski sos sałatkowy. Połącz śmietanę z musztardą i sokiem z cytryny. Dodać sól i pieprz do smaku i wymieszać. Można dodać odrobinę suszonego czosnku.
Krok 7
W dużej misce połącz filet z kurczaka, pomidory, ser, natkę pietruszki i grzanki. Polać przygotowanym wcześniej sosem śmietanowo-musztardowym i wymieszać.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jakich pomidorów użyć do zrobienia tej sałatki? Dojrzałe, o słodkawym smaku, ale na pewno mocne i mięsiste, dzięki czemu nie dają dużo soku i nie rozcieńczają sosu.
PRZY OKAZJI
Do sałatki bawarskiej polecamy smażonego kurczaka, bo smakuje lepiej. Ale jeśli chcesz, możesz upiec filet w piekarniku lub po prostu ugotować go w wodzie, aż będzie całkowicie ugotowany.