Sałatka Bakhor
gastronomia 2 listopada 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Nasza sałatka Bakhor to jeden z wariantów tego dania taszkenckiego, które składa się z kurczaka, serca wołowego, a nawet kiełbasy! To drugie stosuje się oczywiście w ostateczności – gdy nie ma absolutnie czasu na gotowanie mięsa. Postanowiliśmy dodać do sałatki miąższ wołowy: nada to potrawie bogatszego smaku. Oprócz mięsa w składzie znajdują się jajka, czerwona cebula, pomidory, ogórki i zioła (składniki ułożone są warstwami). Nawiasem mówiąc, nie są pokryte majonezem: miesza się je z posiekanym czosnkiem i rozprowadza na prawie gotowej sałatce. Do sosu dodaje się także sól i pieprz, a nie jako przyprawę do składników.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 367,86 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 2 godziny Używany: 22,06 g/29,39 g/9,36SałatkaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIpulpa wołowa – 400 gjaja C1 – 3 szt.cebula czerwona – 150 gcukier – 1 łyżeczka.ocet stołowy (9%) – 1 łyżka. l.ser twardy – 100 gpomidory – 200 gświeże ogórki – 200 gkolendra – 2 gałązkinatka pietruszki – 2 gałązkiczosnek – 2 ząbkimajonez – 150 gsól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki na sałatkę. Najpierw ugotuj wołowinę, aż będzie gotowa. Przekrój kawałek na pół i włóż na patelnię. Zalewamy gorącą wodą tak, aby przykryła mięso 2 cm warstwą.
Krok 2
Doprowadzić do wrzenia i łyżką cedzakową zebrać pianę. Dodać trochę soli i gotować wołowinę przez 1,5 godziny na małym ogniu, pod przykryciem. Całkowicie ostudzić (najlepiej w bulionie).
Krok 3
Jajka na sałatkę ugotować na twardo (10 minut po zagotowaniu wody) i ostudzić pod bieżącą wodą. Oderwij skorupkę. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Przełożyć do miski, posypać cukrem, dodać ocet, łyżkę wody i wymieszać. Pozostaw na 10 minut.
Krok 4
Zetrzyj ser na średniej tarce. Pomidory i ogórki umyć, następnie pokroić w małe plasterki. Kolendrę umyj i dobrze wysusz. Usuń szorstkie łodygi. Drobno posiekaj warzywa.
Krok 5
Wołowinę pokroić w drobną kostkę, jajka w plasterki. Złóż sałatkę. Mięso ułożyć na szerokim talerzu. Na wierzchu warstwa ogórków i pomidorów. Posypać tartym serem.
Krok 6
Cebulę przełożyć na sito, aby odsączyć ocet. Rozłóż półpierścienie cebuli na warstwie sera. Do sosu obierz czosnek i przepuść przez prasę. Wymieszaj majonez.
Krok 7
Rozłóż go małymi porcjami (około łyżeczki) na warstwie cebuli. Na wierzchu ułóż plasterki ugotowanego na twardo jajka. Posypać posiekanymi ziołami. Podawaj natychmiast.
UWAGA DO GOSPODARKI
Sałatkę Bakhor należy podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Składniki układa się na porcjowanych talerzach i miesza z sosem bezpośrednio przed jedzeniem.
PRZY OKAZJI
„Bakhor” przetłumaczony z uzbeckiego oznacza „wiosnę”. I to nie jest przypadek! Sałatka okazuje się naprawdę bardzo kolorowa (czerwone pomidory, zioła, białe i żółte jajka, fioletowa cebula), a jej smak jest przyjemnie orzeźwiający.