Sałatka „Bakat” na zimę w słoikach
Natalia 1 listopada 2024 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Sałatka „Bakat” na zimę w słoikach przygotowywana jest z bakłażanów z dodatkiem pomidorów, marchwi i papryki. Przepis na ten pyszny preparat warzywny jest w mojej kulinarnej skarbonce od ponad trzydziestu lat i przez ten czas nigdy niczego nie zmieniłem – wszystko w nim jest takie harmonijne! I radzę przygotować tę przystawkę warzywną z bakłażana na zimę ściśle według sugerowanych instrukcji krok po kroku – wtedy wynik z pewnością przekroczy wszelkie Twoje oczekiwania!
Złożoność: przeciętny Porcje: 6 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 1 godzinaKonserwowanieKolacjaKolacjaPustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmPost / Potrawy wielkopostneSKŁADNIKI NA 6 PORCJIbakłażany 2 kgpapryka 1 kgmarchewka 500 gpomidory 1,5 kgczosnek 200 golej roślinny 500 mlcukier 150 grsól 50 grostra papryka 2 szt.natka pietruszki 1 pęczekkoperek 1 pęczekocet 9% 100 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.
Krok 2
Paprykę pokroić w paski, a marchewkę zetrzeć na grubej tarce.
Krok 3
Bakłażany pokroić na duże kawałki.
Krok 4
Zmiel pomidory, czosnek i ostrą paprykę. Dodać olej roślinny, cukier, sól i ocet, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Krok 5
Do wrzącego sosu dodać bakłażana, paprykę i marchewkę.
Krok 6
Mieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 25-30 minut.
Krok 7
Dodać posiekany koperek i natkę pietruszki, wymieszać i dusić około 10 minut.
Krok 8
Sałatkę przełóż do wysterylizowanych słoików, zamknij pokrywki, zawiń i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Krok 9
Doskonała przystawka warzywna, która ozdobi każdy świąteczny stół, jest gotowa.
UWAGA DO GOSPODARKI
Sałatka zimowa „Bakat” świetnie komponuje się z różnymi daniami głównymi, ale smakowita jest też taka sama – na kawałku czarnego chleba lub borodino, spróbuj!
PRZY OKAZJI
Oprócz zimowej sałatki z bakłażana „Bakat” na naszej stronie znajdują się inne ciekawe przetwory z „niebieskich”, na przykład sałatka „Wujek Bens” i „Język teściowej”.